Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Уникален по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство, ще се проведе у нас през есента

05 август 2016 09:50,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 600
Снимка 1

В периода 30 септември – 2 октомври 2016 г. в района на гр. Ямбол, в стопанството на един от големите земеделски производители в страната, ще се проведе уникален по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство. Инициативата за неговото организиране е на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ).

СТЕКСПО 2016 г. има за цел да привлече настоящи и бъдещи инвеститори в сектора на месодайното говедовъдство, които ще имат възможността да се запознаят на живо с тенденциите в сектора, съвременните начини за развъждане, хранене и отглеждане, ветеринарните и хигиенните изисквания.

Тридневното събитие ще се проведе на терен в стопанство, което развъжда над 200 говеда от месодайните породи Абердийн Ангус и Гаскон и което прилага най-добрите и актуални световни практики в дейността. Освен водещи специалисти и официални гости от България, ще гостуват и чуждестранни лектори от Ирландия, Германия и Румъния – страни със сериозни традиции в това направление. Топ готвачи от България пък ще демонстрират каква е крайната цел на този вид бизнес – хубави сочни стекове на трапезата.

„В България „говеждо“ все още е мръсна дума, а съвсем не случайно това е едно от най-скъпите и квалитетни меса, които консумира световното население. Това, което искаме да направим, е да покажем, че и у нас има почва да „отгледаме“ хубави стекове. Само трябва да знаем как да го направим.“, заяви председателят на АРМПГБ Стоян Чуканов и допълни: „Месодайното говедовъдство е една страхотна бизнес ниша, чийто потенциал не е разгърнат в България. Но наблюденията ни показват, че все повече фермери, дали опитвайки се да диверсифицират дейността си или да добавят стойност към производството си, се насочват в тази посока.“

Очаква се във форума да вземат участие над 100 земеделски производители, членове на АРМПГБ и потенциални инвеститори; представители на фирми от фуражния бизнес, консултанти по храненето, производители и вносители на ветеринарни препарати, вносители на семенен материал, специализирани консумативи и оборудване за фермите; водещи имена от сектора от България, Германия, Румъния и Ирландия; представители на официалните институции; представители на ХоРеКа сектора; медии. Организаторите предвиждат осигурен превоз на участниците между отделните стопански бази с цел улесняване на логистиката и придържане към доста интензивната програма. Предвидена е и вечерна програма с популярни лица и изпълнители, както и дегустация на различни типове готвено и грил от телешко и говеждо от породата Абердийн Ангус, произведено във ферми на членовете на АРМПГБ, много вино и бира.