Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обсъдиха прилагането на приобщаващото образование в област Сливен

09 август 2016 11:48,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 555
Обсъдиха прилагането на приобщаващото образование в област Сливен

Проектът за Държавен образователен стандарт за приобщаващото образование беше представен на среща при началника на Регионално управление на образованието /РУО/ - д-р Бисерка Василева. На нея присъстваха кметът на община Сливен Стефан Радев и областният управител Татяна Петкова. Основният акцент на срещата беше как на територията на областта ще се осъществява приобщаващото образование и какво трябва да се включи в стратегиите за развитие на общините в област Сливен.

"Държавният образователен стандарт за приобщаващото образование трябва да бъде в основата на стратегиите за развитие на всяка една община и на областта. Тъй като всяка община има свои специфични особености ще се проведат срещи поотделно с кметовете на Нова Загора, Котел и Твърдица", каза Бисерка Василева. Тя обясни, че областният управител и кметовете на общините трябва да обсъдят и решат как на територията на областта ще се разпределят съответните възможности за приобщаващото образование.

Илонка Толева от РУО - Сливен каза, че сегашният стандарт е много по-обхватен, защото, освен децата със специални образователни потребности, той обхваща и децата в риск. Според нея, вече много ясно са разписани механизмите за работа с деца в риск. Тя обяви, че четири училища в областта вече работят по проект по модела на приобщаващото образование. В Сливен това са СОУ "Йордан Йовков" и СОУ "Хаджи Мина Пашов", в Нова Загора - СОУ "Иван Вазов" и в Шивачево - СОУ "Георги Каравелов". Ресурсните учители са назначени на щат от директорите на учебните заведения. Във всяко от тях има и психолог, и логопед. Подкрепа ще им оказва Регионален център за подкрепа в процеса на приобщаващото образование, което е новото име на Ресурсен център - Сливен. Илонка Толева подчерта, че Законът за предучилищното и училищното образование определя два вида подкрепа за учениците. Едната е обща, която включва Общата подкрепа за личностно развитие се осигурява от детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие и включва екипна работа между учителите; допълнително обучение по учебни предмети при условията на закона; допълнителни модули за деца, които не владеят български език; консултации по учебни предмети; кариерно ориентиране на учениците; занимания по интереси; библиотечно-информационно обслужване; грижа за здравето; общежитие; поощряване с морални и материални награди; дейности по превенция на насилието и преодоляване на проблемното поведение; ранно оценяване на потребностите и превенция на обучителните затруднения и логопедична работа. Вторият вид подкрепа е допълнителна. Тя включва работа с дете и ученик по конкретен случай; психо-социална рехабилитация, рехабилитация на слуха и говора, зрителна рехабилитация, рехабилитация на комуникативните нарушения и при физически увреждания; осигуряване на достъпна среда, технически средства, специализирано оборудване, дидактически материали, методики и специалисти; предоставяне на обучение по специалните учебни предмети за учениците със сензорни увреждания. Допълнителната подкрепа за личностно развитие се осигурява от детските градини, от училищата и от центровете за подкрепа за личностно развитие и се предоставя на деца и ученици със специални образователни потребности, в риск, с изявени дарби и с хронични заболявания.