Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков проведе среща с участници по проект TIVE ”Традиции и иновации в професионалното образование"

16 април 2010 14:59,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1525
снимка

На 14.04.2010 г. /четвъртък/ в Областна администрация се проведе среща на областния управител г-н Марин Кавръков с участници по проект TIVE ”Традиции и иновации в професионалното образование”, секторна програма Коменски.

На срещата областният управител г-н Марин Кавръков представи културно историческите забележителности на област Сливен и сподели, че Областна администрация е готова да окаже съдействие на всички фирми и организации, желаещи да инвестират в регион Сливен. Добрите взаимоотношения и приятелство са предпоставка за поддържаме отлични отношения с всички турски институции.

По време на визитата от 13 до 17 април 2010г. в Сливен са посетени професионалните гимназии, Помощно училище – Сливен, Регионален педагогически център.

Бенефициент и координатор по проекта от РБългария е РИО – Сливен, а от РТурция е Регионален директорат Manisa MEM – Маниса.

Партньори по изпълнение на проекта от българска страна са: Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Г. Козаров”- гр. Сливен, Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Нова Загора, Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков” – гр. Сливен, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков”- гр. Сливен, Професионална гимназия по механотехника – гр. Сливен,Помощно училище „ Д - р Власаки Шуманов” - гр. Сливен, Национален педагогически център, Регионален център – гр. Сливен.

Партньори по изпълнение на проекта турска страна са: Фондация за професионално образование UEMTEM – гр. Маниса, Професионална гимназия - POLINAS ENDÜSTRI MESLEK LISESI, Професионална гимназия за деца с увреждания - OGRETMEN SUKRAN BILGINER EGITIM UYGULAMA OKULU ve IS EGITIM MERKEZI, Държавен център за тренинги и консултации - MANİSA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Работен език на проекта е английски език.

Целта на проекта е да проучи, сравни и анализира традиционните и иновативни аспекти на професионалното образование на всички равнища в двата региона Сливен, България и Маниса, Турция.

Първата година проектът се фокусира върху общността на професионалните училища, местните образователни институции и други организации на местната власт, свързани с професионалното образование.

През втората година проектът ще се отвори към бизнеса – фирми от различните сектори, местната власт и различни други организации, които не принадлежат към образователната система, но са свързани или зависят от професионалното образование.

След като проучат системите на професионално образование в партниращите региони, проектните екипи ще предложат идеи и варианти за разрешаване на проблемите и ще приложат добри, интересни и иновативни практики в професионалното образование.

Целевата група на проекта са учениците от професионалните гимназии, ученици със специални потребности, които преминават професионална квалификация, учители и директори от професионални гимназии, регионални началници и инспектори от РИО, служители от образователни институции, оторизирани да извършват неформално обучение и вътрешни квалификации.

Чрез участието си в проекта бенефициентите ще опознаят по-добре и всеобхватно системата на професионалното образование, ще преминат различни курсове, което ще доведе до повишаване на техните езикови и професионални компетенции, ще получат възможността да представят своите институции по един по-добър начин и на по-широк кръг от хора от местната и партнираща общност.

Проектът ще подобри толерантността, разбирателството и партньорството не само между учениците от професионалните гимназии, между тях и децата със специални потребности, но също така между учителите, директорите, инспекторите, и представителите на общинските и други местни власти. Проектът ще повиши толерантността и разбирателството и на международно ниво.

Проектът ще бъде полезен и устойчив за двата партниращи региона, не само защото професионалното образование и икономическото развитие са важни фактора за Сливен и Маниса, а и защото това е първата по-голяма и сериозна стъпка за изследване в дълбочина системата на професионалното образование, за представяне на образователните институции пред местната и партнираща общност и за създаване на възможности за бъдещо сътрудничество между идентични организации.

В края на срещата двете страни си размениха символични подаръци и пожелаха нови срещи в бъдеще.

Снимки

снимкаснимка