Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен съдейства за изграждане на паметник на художника Димитър Добрович

13 септември 2016 15:24,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 689
...

Със съдействието на община Сливен е изграден нов мраморен паметник на гроба на първия български художник с академично образование Димитър Добрович, по повод 200 години от неговото рождение, съобщи зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Тази сутрин на гроба му в Новоселските гробища в Сливен отец Красимир от Катедралния храм „Св.Димитър” отслужи панихида в негова памет. Честването на юбилейната годишнина в Сливен се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, общината, общинския фонд "Култура" и художествената галерия „Димитър Добрович“ в града.

„Хубаво е, че общината се е активирала за честването на Добрович, защото той оставя едно художествено наследство, от което по-късно се ражда галерията. Трябва да пренасяме паметта за него, да пренасяме знанието за тези хора. Сливен е родил Сирак Скитник, ражда хора, които много скитат, търсят, намират и в края на живота си се връщат в родния си град. Добрович е един от тях. Той е роден през 1816 година, през 1832 година отпътува за Цариград, после ще премине в Атина, ще отиде в Рим, където ще минат повече от 40 години от живота му. През 1893 година ще се върне в Сливен”, разказа изкуствоведът Пламен Петров, директор на галерия „Дечко Узунов” в София.

Венец за почит и признателност поднесоха ученици и учители от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, сред които и дългогодишният директор на училището Тодор Терзиев. Цветя на паметника положиха председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, зам.-областният управител Камен Костов, Милена Чолакова, директор на общинската дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността”, граждани.

От 17.30 часа в залата на градската художествена галерия на бул. "Цар Освободител" 13, която носи неговото име се открива изложба под наслов „Робинзон от Сливен” с творби от фонда на галерията в Сливен. Уредник на изложбата е Каролин Капитанова.

„В сливенската галерия се съхранява най-голямата сбирка картини на художника. Тази вечер, след година и половина реставрация, творбите се излагат за пръв път пред публика в своята цялост”, посочи директорката на галерията Даниела Ненчева.

Подготвя се и печатно издание, включващо монографичен очерк за сливенския художник, както и пълен каталог на неговите картини съхранявани в сливенската художествена галерия.

Димитър Добрович е роден в Сливен. Учи в Цариград, Атина и Художествената академия в Рим. Завръща се в България през 1893 година. Умира през 1905 година и е погребан в Сливен.

13.09.2016 г.

 

 

Снимки

.....................