Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът поздрави служителите в Държавния архив в Сливен

10 октомври 2016 14:51,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 698
...

Кметът Стефан Радев поздрави служителите в Държавния архив в Сливен по повод професионалния празник на българските архивисти - 10 октомври.

 

Ден на отворените врати се състоя в Държавен архив – Сливен днес. Събитието е част от проявата, организирана от Държавна агенция "Архиви" в цялата страна, във връзка с отбелязването на 65-годишнина от създаването на държавни архиви в България.

 

Гост на проявата бе Валя Радева, секретар на община Сливен. Тя поднесе поздравителния адрес от кмета Стефан Радев до служителите по повод годишнината и професионалния празник.

 

„На Вас дължим опазването и съхранението на документалното богатство в област Сливен и бъдете сигурни, че сме Ви признателни за това! Зная, че не е лесно това, което правите, но необходимостта от труда Ви доказва, че усилията си струват. Пожелавам Ви да бъдете живи и здрави, удовлетворени и горди с всекидневната си работа, от която имат нужда институции и граждани!”, се казва в поздравителния адрес.

 

Гости на събитието бяха областният управител на Сливен Татяна Петкова, ръководители на музей и библиотеки в града, историци, ученици. Петкова изтъкна, че дейността на Архива е ценна, защото е мост между миналото и настоящето.

Ваня Койчева – началник на отдел в Държавния архив в Сливен, поздрави гостите и обяви инициативата „Читател на 2015 година“. С отличието беше удостоен историкът Васил Дечев. Като читател, с най-много посещения през годината, той получи грамота и два тома на „Архивите говорят”, издание на ДА „Архиви”.

Уникални и особено ценни документи са подредени днес във фоайето на институцията. В изложбата са показани снимки и текстови документи, които обхващат периода преди Освобождението до днес. „Ценен фонд представляват документи и снимки на Сливенската Митрополия, на града през турско робство, потушаването на Априлското въстание, организираните чети за подпомагане на българите в неосвободените територии в Македония и Одринска Тракия, посочи Иван Хаджиев, гл. експерт в архива. Сред експонатите може да се види най-старият документ, съхраняван тук – Султански ферман за строежа на църквата в с. Жеравна, от 1824 година. Показана е снимка на първия кмет на Сливен след Освобождението – Димитър Боев, на Илия Гудев – кмет в периода 1905 – 1908 година, известни сливенци, участвали в обществения и политически живот на града. Най-новите съхранявани документи тук са предизборните материали за местните власти.

Денят на отворени врати ще продължи до 17 часа.

Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство.

 

Снимки

.....................