Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дискусия на тема „Чудесата на Сливен“ се проведе днес в Сливен

14 октомври 2016 17:02,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 727
Снимка 1

На 14.10.2016 г. се проведе дискусия на тема „Чудесата на Сливен – Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона“. Проявата бе част от Националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни „Чудесата на България”. Целта е популяризиране на културно-историческото наследство в България, развитие на културно-историческия туризъм, подпомагане на музейното дело и манастирите в България.

Акценти в днешния форум бяха превръщането на сградата на Първата текстилна фабрика в България - фабриката на Добри Желязков, в исторически музей, привличането на инвеститори за Сливенските минерални бани, възможностите за продължаване на археологическите проучвания на крепостта Туида, разработването на туристически пакети, съчетаващи винен и културно-исторически туризъм, предлагането на общ туристически продукт за Сливен-Жеравна-Котел.

Форумът беше открит от Славка Бозукова – главен редактор на вестник „Стандарт“. Участие взеха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, областният управител Татяна Петкова, кметът на община Сливен Стефан Радев, доц. д-р Венцислав Велев от Министерство на културата, проф. д-р Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей, археологът проф. Николай Овчаров, Стамен Янев - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, директори на културни институти и представители на бизнеса от Сливен.

„Тъжно ми е, че нашият град чувствително изостана от другите общински центрове в нашата страна. Тръгвайки от последното място само обединени можем да постигнем активности, които биха ни изравнили с общини, от които не изоставаме като дадености,“ призова министър Танева.

Областният управител Татяна Петкова и кметът на общината Стефан Радев представиха културно-историческото наследство и какво е направено от местна и държавна власт за увеличаване на възможностите за развитие на туризма. Те очертаха и проблемите, които спъват привличането на инвестиции в сектора: собствеността, на почти всички обекти и особено на Сливенските минерални бани и Карандила, която е разпокъсана и възпрепятства привличането на крупни инвеститори; допълнителното археологическо проучване на крепостта Туида; довършителни дейности на предоставената от областния управител сграда на Първата текстилна фабрика за нуждите на РИМ-Сливен; фрагментираността на предлаганите туристически маршрути.

Своите виждания за подобряване на туристическото предлагане и увеличаване на атрактивността на туристическите обекти дадоха проф. Димитров и проф. Овчаров.

От своя страна Стамен Янев представи възможностите по оперативните програми и по Програмата за развитие на селските райони. Той съобщи, че все още е отворена процедура пред националния иновационен фонд за финансиране на проекти - научно приложни проекти, с цел въвеждането им в бизнеса. Там има възможност за безвъзмездни финансиране до 500 000 лева.

Представителите на бизнеса предложиха своята подкрепа на общинското ръководство и призоваха за по-голямо единение на усилията на местна власт и местен бизнес в посока на максимално оползотворяване на културните и природни дадености на региона.

В заключение кметът Радев благодари на организаторите и подчерта, че такива форуми са важни, защото стават катализатор на добри идеи и инициативи, чието осъществяване трябва да се преследва.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7