Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Брутен вътрешен продукт и брутна добавена стойност по икономически сектори в област Сливен през 2014 г.

17 октомври 2016 11:01,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 668
Снимка 1

По окончателни данни произведеният брутен вътрешен продукт/1 (БВП) за област Сливен през 2014 година е 1 147 млн. лв. Това нарежда областта на 17 място в страната. В сравнение с 2013 г. обемът му се е увеличил с 4.3%. Произведения в област Сливен БВП е 1.4% от общият за страната. На човек от населението се падат 5 936 лв. от стойностния обем на показателя.

Създадената през 2014 г. брутна добавена стойност/2 (БДС) в област Сливен възлиза на 996 млн.лв., което е с 5.2% повече спрямо 2013 година.

Добавената стойност реализирана от дейностите в секторът на услугите е 583 млн. лв. и представлява 58.5% от общата БДС за областта. В сравнение с 2013 г. делът й намалява с 2.0 процентни пункта.

Индустриалният сектор увеличава своя обем и относителен дял в БДС за областта спрямо 2013 година. През 2014 г. са реализирани 306 млн. лв. или 30.7%, което е с 2.6% повече спрямо 2013 година.

Относителният дял на аграрния сектор представлява 10.8% от добавената стойност на областта и е в размер на 108 млн. лева. Спрямо 2013 г. бележи спад с 0.6%.

_________

1 Брутният вътрешен продукт по пазарни цени е крайният резултат от производствената дейност на резидентните производствени единици. Той може да се дефинира по три начина:

а) БВП е сума от брутната добавена стойност, създадена от различните институционални сектори или различните отрасли на икономиката, плюс данъците минус субсидиите върху продуктите (които не са разпределени по сектори и отрасли). БВП е балансова позиция в състава на производствената сметка за националната икономика.

б) БВП е сума от категориите крайно използване на продукти и услуги от резидентите институционални единици (фактическо крайно потребление и бруто капиталообразуване) плюс износа на стоки и услуги минус вноса на стоки и услуги.

в) БВП е сума от генерираните доходи в състава на сметка „Формиране на дохода” (компенсация на наетите, данъци върху производството и вноса минус субсидии, брутен опериращ излишък и смесен доход).

 

2 Брутната добавена стойност (БДС) по базисни цени е балансираща позиция в състава на производствената сметка, изчислявана като разлика между произведената брутна продукция по базисни цени (преди начисляването на данъци върху продуктите и услугите, включително субсидиите върху продуктите) и междинните производствени разходи по цени на купувач.

Източник: Отдел „Статистически изследвания - Сливен“ на ТСБ – Югоизток