Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стоян Марков откри двудневен събор на античната крепост „Туида”

22 октомври 2016 16:51,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 590
...

Заместник-кметът Стоян Марков откри втория средновековен събор "Помни славата!" на античната и средновековна крепост „Туида”. Община Сливен, екипът на крепост "Туида" и Сдружение клуб за средновековни военни изкуства "Ратина" организират на 22 и 23 октомври събора, по повод празника на Сливен - Димитровден.

 

Стотици граждани и гости на града присъстваха на церемонията по откриването, сред които директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков и Мери Радева - археолог, допринесла за разкриването и възстановяването на античната крепост край Сливен през 80 години на 20 век.

 

Кметът и организаторите получиха поздравителен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова „Иновативният Ви подход за припомняне на славното ни минало чрез възстановка на бита, културата и военното дело е отлична възможност за туристите да разгледат района на тази атрактивна туристическа дестинация”, казва министър Ангелакова. По думите й Министерството на туризма ще продължи да подкрепя всяка инициатива, която утвърждава положителния образ на региона като интересен туристически маршрут.

 

Стоян Марков поздрави участниците и гостите от името на кмета Стефан Радев. „За мен е радост да се убедя, че крепостта приема гости от други градове и страни, туристи и граждани на Сливен. Нека организаторите да продължават да поддържат живи нашите традиции и история”, каза Марков.

 

През двата фестивални дни, на територията на крепостта се представят бит, култура и военно дело от периода на Първо и Второ българско царство. За първи път в Сливен има възможност да се наблюдават нережисирани фул-контакт битки между тежко бронирани български богатири и западни рицари, безмилостни монголски воини и свирепи викинги.

 

Участие вземат клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от Сливен, Варна, Пазарджик, София, Бургас, Пловдив, Мъглиж, Шумен, Асеновград, Силистра, Добрич, Карнобат, както и чуждестранни гости от Република Сърбия

 

Снимки

......