Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изложбата „Един завет! „На родний край пазете си земите” беше открита Първата държавна текстилна фабрика

25 октомври 2016 09:15,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 827
Снимка 1

На 24.10.2016 г. в Първата държавна текстилна фабрика беше открита изложбата „Един завет! „На родний край пазете си земите”, посветена на участието на сливенските 11-ти пехотен, 7-ми конен и 6-ти артилерийски полкове в Първата световна война 1915-1918 година.

Официални гости на откриването бяха областният управител Татяна Петкова, заместник-кметът Стефан Кондузов, народният представител Иван Славов, много граждани и ученици.

Автори на експозицията са Веселина Янакиева, Росица Георгиева и Мария Кирова – специалисти в Регионалния исторически музей – Сливен, а голяма част от финансирането е осигурена от Министерството на културата и спомоществователи. Държавен архив – Сливен е съорганизатор като са показани и оригинали на снимки и документи за войната. Съорганизатор е и в.ф.22 220.

Директорът на РИМ – Сливен Николай Сираков и Веселина Янакиева разказаха за изложбата. Тя съдържа общо 22 табла, както и витрини с оригинални снимки, вещи и документи, свързани с военните действия на сливенските полкове. Тук може да се види информация за четирите договора и спогодби, които страната ни сключва при влизането си във войната. Показани са снимки на командирите на трите армии, сформирани за участие във войната, като Главнокомандващият Действащата армия ген. Никола Жеков е от Сливен. В хронологичен ред в изложбата се отразяват основните моменти от мобилизацията на военните сливенски формирования и техният боен път, показани са моменти от най-тежките сражения на Македонския фронт. Акцент е Манифестът на цар Фердинанд І към българския народ за обявяване на войната. В изложбата е отразена още ситуацията в града по време на войната, работата на военно-полевите болници, на лекарите и медицинските сестри.

Почитта си към загиналите във войните за национално обединение признателните сливенци са изразили чрез изграждането на паметника на 7-ми конен полк „Орлето”, паметника на 6-ти артилерийски полк, паметника, посветен на боевете при Каймакчалан в двора на казармите на 11-ти пехотен Сливенски полк и много други войнишки паметници.

Военният духов оркестър към ДНА изпълни за първи път от 80 г. марша на 11-ти пехотен Сливенски полк, който е издирен от служителите на РИМ-Сливен.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5