Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Техническото състоянието на двата големи язовираластта „Асеновец“ и „Жребчево“ е добро, установи ком в обисия

04 ноември 2016 16:58,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 584
Снимка 1

Областният управител Татяна Петкова назначи междуведомствена комисия, председателствана от заместник областния управител Камен Костов и със задача да извърши есенния преглед на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти в област Сливен. В комисията участваха представители на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив, Басейнова дирекция „Черноморски район“- Варна, РД ПБЗН - Сливен, РИОСВ - Стара Загора и РИОСВ - Бургас, областна администрация Сливен и представители на четирите общини, „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Средна Тунджа“, НЕК ЕАД - предприятие „Язовири и каскади“, ВиК ООД Сливен.

В периода 17-27.10.2016 г. бяха направени огледи на всички 27 потенциално опасни язовири от утвърдения от МВР списък за 2016 г. на територията на област Сливен. Направен беше оглед на още 3 язовира, които са с констатирано неизправно състояние при предходни проверки (яз. „Новоселец“, яз. „Митрокук“ и яз. „Николаево“). За всеки проверен язовир е съставен констативен протокол с предписания, който се изпраща до кмета на съответната община за изпълнение.

От проверката на 27-те потенциално опасни язовири, стана ясно, че в изправно състояние са 7 язовира, 14 са в неизправно частично състояние, 2 са в неизправно и неработоспособно състояние, докато 4 са в предаварийно състояние.

В община Сливен язовирите в предаварийно състояние са яз. „Злати войвода 1“, яз. „Горно Александрово“ и яз. „Маджаров 2“ , а в Котел такъв е яз. „Ябланово“. За всички язовири в предаварийно състояние е направено предписание към съответните общини за вземане на решение за възстановяване или извеждане от експлоатация и бракуване.

Техническото състоянието на двата големи язовира в областта „Асеновец“ и „Жребчево“ е много добро.

Комисията обходи и критични речни участъци за проверка на проводимостта на речните корита извън населените места,. Има изготвена Програма за планово почистване на участъци от реките Тунджа, Беленска, Стара река, Нейковска и Луда Камчия, които се намират извън населените места. Почистването им е наложително с оглед защита на населени места, стопански обекти и инфраструктура от наводняване. При осигуряване на финансов ресурс, дейностите по програмата ще бъдат възложени. Комисията е предложила допълнително в програмата да бъдат включени нови участъци.

 

Снимката е илюстративна.