Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Една година от началото на мандата си отчете кметът на Сливен Стефан Радев

15 ноември 2016 16:07,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 548
Една година от началото на мандата си отчете кметът на Сливен Стефан Радев

Една година от началото на мандата на кмета на Сливен Стефан Радев беше тема на пресконференция, на която присъстваха всички заместник-кметове и секретарят на общината. Акцент на брифинга беше поставен върху изпълнението на финансовата стратегия.

„Преди една година, на 10 ноември 2015г., прекрачих прага на общината, натоварен с доверието и очакванията на гражданите за това Сливен да става по-добро място за живеене. Годината беше трудна заради много тежките условия, в които започнахме, но имахме ясна визия какво искаме да постигнем. Поставихме си стратегическа цел общината след 4 години да няма задължения, да може да управлява дълга си, да не плаща огромните лихви, които плащаше, и продължава да плаща, но вече в по-малка степен. Да можем да планираме спокойно какво да инвестираме, без да сме притиснати от кредиторите и обстоятелствата. Третият елемент на стратегията е как да стигнем от тази огромна задлъжнялост до финансова стабилност“, каза кметът.

Той подчерта, че две трети от финансовата стратегия е изпълнена – устойчиво увеличаване на приходите на общината, преструктуриране на задълженията и намаляване на годишните плащания и рязко намаляване на лихвите. Останалата една трета се отнася до оздравителния план и поискания безлихвен заем от държавата с опция да бъде опростен.

„За съжаление тази ситуация, която се създаде в страната, оставката на правителството и несигурността, която има сега, най-вероятно ще отложи плановете ни за тази част от стратегическия ни план. Предстои да разберем с кого ще водим разговори. Надявам се да имаме по-бързо яснота по този въпрос, защото рисковете пред общината остават“, каза кметът.

Той призова фирмите-кредитори да не спират работа и да не предприемат агресивни действия спрямо общината. „Моля за търпение, за да направим план как да действаме в новата ситуация!“, допълни Радев.

 

 

15.11.2016 г.