Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дискутираха възможностите за социално предприемачество на среща в Областна администрация

17 ноември 2016 13:49,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 655
Снимка 1

На 17.11.2016 г. Областна администрация Сливен, съвместно с Областен информационен център, проведе информационна среща за социалното предприемачество. Тя беше в рамките на разширено заседание на Областния координационен съвет, ръководено от областния управител Татяна Петкова. Участваха представители на общините, дирекциите за социално подпомагане, дирекциите „Бюро по труда“, РЗИ-Сливен, РУО-Сливен, БЧК-Сливен, НПО в сферата на предоставянето на социални услуги. Тук бяха и двамата младежи от инициативата „Мениджър за един ден“.

Основната цел на срещата беше представянето на новата процедура „Развитие на социалното предприемачество“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Обявата за нея е от 12 октомври 2016 г., а крайният срок за проектните предложения е 5 януари 2017 г.

„Очаква се изпълнението на тази нова схема да надгради постигнатите резултати по схема „Социално предприемачество - Популяризиране и подкрепа на социални предприятия /Пилотна фаза/“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013“, каза при откриването областният управител. Тя допълни, че за съжаление в нашата област няма изпълнявани проекти по тази схема, което е поводът за организиране тази среща.

Яница Вушева – експерт в Областен информационен център Сливен, представи схема „Развитие на социалното предприемачество”, а Емилия Дескова - старши експерт в отдел „Регионален мониторинг и контрол” към МТСП, и Стефка Табакова – експерт към АСП, запознаха присъстващите с успешно реализирани проекти по схемата от пилотната фаза през миналия програмен период. Мария Шишкова от „Национален алианс за работа с доброволци“ също сподели опита на своята организация в областта на социалното предприемачество.

Социалните предприятия се създават за постигане на социални цели и подчиняват икономическата си дейност именно на това, за разлика от повечето предприятия на пазара, чиято цел е да реализират печалба в полза на собствениците и акционерите си. Социалните предприятия имат разнообразни форми, занимават се с много дейности в полза на различни целеви групи.

 

Повече информация за схемата – в прикачения файл.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4

Файлове

Социално предприемачество [751KB]

Portable Document Format File