Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Един различен час на класа за 7а клас

22 ноември 2016 09:37,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 7 години, брой четения: 2616
посещение в Окръжен съд Сливен

Днес - 21 ноември /понеделник/, учениците от 7а клас бяха гости в Окръжен съд Сливен. В съдебната зала ни посрещнаха съдиите Радка Дражева-Първанова, Светослава Костова, Христина Марева, прокурор и адвокат.

С помощта на нагледни материали съдия Костова запозна учениците с основните права на детето съгласно Конвенцията на ООН, обясни ролята на т. нар. „Синя стая“- специализирано помещение за изслушване и разпит на деца. Такава има изградена към Трета поликлиника в града. Целите на Синята стая са да се избегне допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване и да се защитят правата и най-добрия му интерес, като в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай, за да може да се приложи ефективно правосъдие.

Кратък филм представи магистратските професии и детското правосъдие. Съдия Марева обясни ролята на съдията, прокурора и адвоката в съдебния процес. Учениците имаха възможност да облекат тоги и влязат в ролята на магистрати. Съдия Дражева им предложи в следващите месеци с помощ от нея и колегите й да разработят и реализират симулативен съдебен процес.

Макар и кратка, срещата беше изключително вълнуваща и интересна, а за повечето седмокласници - първа възможност да се доближат до тази изключително важна професия.

Снимки

посещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливенпосещение в Окръжен съд Сливен