Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Шест детски градини от Сливен са включени по проект „Заедно от детската градина“

28 ноември 2016 15:06,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 633
Снимка 1

На 28.11.2016 г. в Областна администрация Сливен беше учреден Областен координационен съвет за институционална подкрепа на изпълнението на проект „Заедно от детската градина“. Той се председателства от областния управител Татяна Петкова, а в състава му са включени представители на УНИЦЕФ, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – област Сливен, община Сливен, РУО-Сливен, „Закрила на детето“, РЗИ-Сливен и директорите на детските градини.

При откриването на заседанието Петкова поясни, че създаването на този съвет е част от дейностите по проект на УНИЦЕФ „Подкрепа за приобщаващо образование на деца със специфични потребности в детските градини от област Сливен“ и част от инициативата „Заедно от детската градина“.

По проекта с подкрепата на УНИЦЕФ се създава приобщаваща среда за децата със специфични нужди и увреждания в общо 34 детски градини в България. Те са в градовете София-град, Монтана, Сливен и Шумен, където УНИЦЕФ работи приоритетно. Други критерии за избора им са, че тези градове са идентифицирани като места с най-голям брой уязвими деца; в детските градини вече да има постъпили деца със специфични нужди и увреждания; персоналът на детската градина е мотивиран за работа в тази насока. Детските градини са избрани в партньорство с регионалните управления на образованието към МОН. В Сливен това са: ОДЗ „Елица“, ЦДГ „Детски рай“, ЦДГ „Зорница“, ЦДГ „Детство“, ЦДГ „Синчец“ и ЦДГ „Теменуга“. Досега за Сливен от началото на проекта през юни т.г. са назначени психолози и логопеди в 4 от детските градини, осигурени са ресурсни учители и са проведени обучения. Предстои да бъдат идентифицирани децата в риск от обучителни трудности на възраст 3-3,5 г., да им се окаже подкрепа от психолог и логопед, да се осигурят технически средства и пособия и да се обзаведат ресурсни кабинети. Проектът приключва в края на 2017 г.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5