Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен продължава работа по проект за енергийна ефективност в четири обекта

28 ноември 2016 15:33,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 606
Община Сливен продължава работа по проект за енергийна ефективност в четири обекта

В момента приключват строително-монтажните работи /СМР/за четири обекта по проект„ Подобряване на енергийната ефективност и внедряване на устойчив модел за енергиен мениджмънт в четири сгради със социално предназначение в Община Сливен“. Това са Спортното училище, ОУ "Христо Ботев", Дом за стари хора и СУ "Хаджи Мина Пашов". Общата стойност за всичките 4 обекта е 787 065,05 лева - 100 процента финансиране от Министерството на енергетиката.

Пред завършване са дейностите по съществуваща котелна инсталация в Спортното училище в Сливен. За обекта са доставени и монтирани 2 нови стоманени водогрейни котли. Те са свързани към съществуващата вътрешна отоплителна инсталация. Трасиран е участъкът за външното газопроводно отклонение. В момента сградата се отоплява с новите котли, ползващи промишлен газьол от съществуващото нафтово стопанство.

След завършването на проекта, Спортното училище, Основно училище „Христо Ботев” и Домът за стари хора преминават на отопление с природен газ. В СУ „Хаджи Мина Пашов” завърши реконструкцията и подмяната на вътрешната отоплителна инсталация в единия корпус на училището, в момента продължават същите дейности за втория корпус. Ще се инсталира чугуненият водогреен котел. Училището в момента се отоплява от съществуващото нафтово стопанство. В Основно училище „Христо Ботев” е извършена цялостна реконструкция и подмяна на вътрешната отоплителна инсталация и започна изграждането на новото котелно помещение. Трасиран е участъкът за външното газопроводно отклонение. Училището се отоплява.

В Дом за стари хора е изградено газопроводното отклонение, завършват се строително – монтажните работи в котелното помещение. За момента отоплението на сградата става чрез съществуващите котли. Предстои монтаж и свързване на котлите към новите колектори и съответно към съществуващата вътрешна отоплителна инсталация.

В четирите сгради ще бъде внедрена система за устойчив енергиен мениджмънт, включваща доставка и инсталиране на софтуер с адаптиран за нуждите на всяка отделна сграда алгоритъм за внедряване на автоматизирана система за управление на енергийната ефективност (АСУЕЕ). Системата ще позволява цялостно наблюдение, управление и оптимизация на включените отоплителни и климатични инсталации на 4 –те обекта. Изпълнението на проекта и на договора за СМР ще допринесат за намаляване на потреблението на електроенергия в 4-те сгради с 447,4 MWh/г или с 40,3 на сто и намаляване и избягване на емисиите на СO2 с 139,4 тона/годишно.

В началото на месеца Министерството на енергетиката отпусна допълнително финансиране по този проект за още две сгради – Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” и Спортна зала „Васил Левски”. Цялостното завършване на проекта е през април 2017 година.