Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Татяна Петкова участва в Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм

30 ноември 2016 13:59,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 638
Снимка 1

На 29-30.11.2016 г. областният управител Татяна Петкова участва в първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм по покана на министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова.

Двудневният форум, който се провежда в София Тех Парк, беше открит от министър Ангелкова и Талеб Рифай - генерален секретар на Световната организация по туризъм /СОТ/ към ООН. За мащабното събитие пристигнаха над 40 държавни делегации и над 20 министри и ръководители на туризма от цял свят.

„До края на годината очакваме да преминем границата от 8 милиона чуждестранни туристи и за първи път да имаме повече туристи, отколкото е населението на нашата страна“, каза при откриването министър Ангелкова и допълни „Ние сме в топ 3 на Европа по богатство на артефакти – повече от 40 000 недвижими артефакти са открити по нашата земя“. През 2016 г. България отбелязва 40 години като член на СОТ. Затова, според министъра, конгресът е не само много добър начин да покажем пред света потенциала си като културно-историческа дестинация, но и да отбележим този юбилей.

Д-р Рифай очерта три основни предизвикателства пред световния туризъм – как да помогне за опазване на културното наследство, как да създаде устойчиви стратегии и как да си партнира с творческите индустрии. Ръководителят на СОТ акцентира, че секторът има огромен потенциал, за да направи света по-добро място за живот и общуване между хората. През 2015 г. над 1,2 милиарда чуждестранни туристи са пътували по планетата, като 40% са се интересували от културен туризъм. 7% от търговията и 30% от услугите в света са резултат от туристическите услуги. „Туризмът е огромна трансформираща сила и ние трябва да я включим в уникалните културни преживявания“, каза генералният секретар. Затова според него творческите индустрии и техническите иновации имат много важна роля в съвременното общество.

По време на конгреса се обсъди значимата роля на съвременния туризъм в опазването на материалното и нематериално наследство и като източник на генериране на социално-икономически показатели. Една от целите на международната конференция бе да се дискутират възможностите как чрез сътрудничество между различните индустрии като архитектура, дизайн, изкуство, технологии и наука, да бъдат възродени световните цивилизации, както и интересът към тях да бъде засилен.

Сред гостите на форума бяха още генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес, йорданската принцеса Н. В. Дана Фирас, най-популярният египтолог в света д-р Захи Хауас, разгадал мистериите на Тутанкамон и Рамзес III, и др.

Снимки

Снимка 2Снимка 3