Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Татяна Петкова участва в Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм

30 ноември 2016 13:59,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 622
Снимка 1

На 29-30.11.2016 г. областният управител Татяна Петкова участва в първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм по покана на министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова.

Двудневният форум, който се провежда в София Тех Парк, беше открит от министър Ангелкова и Талеб Рифай - генерален секретар на Световната организация по туризъм /СОТ/ към ООН. За мащабното събитие пристигнаха над 40 държавни делегации и над 20 министри и ръководители на туризма от цял свят.

„До края на годината очакваме да преминем границата от 8 милиона чуждестранни туристи и за първи път да имаме повече туристи, отколкото е населението на нашата страна“, каза при откриването министър Ангелкова и допълни „Ние сме в топ 3 на Европа по богатство на артефакти – повече от 40 000 недвижими артефакти са открити по нашата земя“. През 2016 г. България отбелязва 40 години като член на СОТ. Затова, според министъра, конгресът е не само много добър начин да покажем пред света потенциала си като културно-историческа дестинация, но и да отбележим този юбилей.

Д-р Рифай очерта три основни предизвикателства пред световния туризъм – как да помогне за опазване на културното наследство, как да създаде устойчиви стратегии и как да си партнира с творческите индустрии. Ръководителят на СОТ акцентира, че секторът има огромен потенциал, за да направи света по-добро място за живот и общуване между хората. През 2015 г. над 1,2 милиарда чуждестранни туристи са пътували по планетата, като 40% са се интересували от културен туризъм. 7% от търговията и 30% от услугите в света са резултат от туристическите услуги. „Туризмът е огромна трансформираща сила и ние трябва да я включим в уникалните културни преживявания“, каза генералният секретар. Затова според него творческите индустрии и техническите иновации имат много важна роля в съвременното общество.

По време на конгреса се обсъди значимата роля на съвременния туризъм в опазването на материалното и нематериално наследство и като източник на генериране на социално-икономически показатели. Една от целите на международната конференция бе да се дискутират възможностите как чрез сътрудничество между различните индустрии като архитектура, дизайн, изкуство, технологии и наука, да бъдат възродени световните цивилизации, както и интересът към тях да бъде засилен.

Сред гостите на форума бяха още генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес, йорданската принцеса Н. В. Дана Фирас, най-популярният египтолог в света д-р Захи Хауас, разгадал мистериите на Тутанкамон и Рамзес III, и др.

Снимки

Снимка 2Снимка 3