Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОИЦ Сливен информира за Българскотo председателство на Съвета на ЕС

02 декември 2016 16:53,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 674
...

В Областния информационен център /ОИЦ/ в Сливен се състоя среща по повод предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. На събитието присъстваха Стоян Марков, заместник-кмет „Икономическо развитие”, експерти от общинската администрация в Сливен, представители на неправителствени организации, студенти и младежи.

 

Управителят Весела Омайникова представи накратко целите и екипа на ОИЦ в Сливен и информира гражданите по интересуващи ги въпроси, свързани с европейските програми и финансирането на проекти по тях.

 

„Вече пет години този център е в полза на гражданите, на които се предоставя информация, свързана с Европейския съюз”, каза Стоян Марков. По думите му тук е мястото, където младите хора могат да получат информация за финансирането на своите идеи и проекти.

 

Даниел Бойчев - експерт „Информационно обслужване и услуги” представи функциите и ролята на Съвета на ЕС, основните принципи при вземането на решения, ротационното председателство и в частност предстоящото първо Българско председателство на Съвета и възможностите и предизвикателствата, свързани с него.

 

От 1 януари 2018 г. страната ни ще поеме ротационното Председателство на Съвета на ЕС за шест месеца. България ще бъде част от „тройката“ страни, председателстващи Съвета за 18 месеца, заедно с Естония и Австрия.

 

На срещата бяха разгледани ключовите етапи на подготовката на администрацията, техническата и логистична подготовка и идентифицирането на приоритетите на държавата ни.

 

Приоритетите на „триото“ трябва да се вписват в рамките на плана „Европа 2020“. На този етап е ясно, че за България важни са енергийните въпроси, сигурността, икономическият растеж, конкурентоспобността, възможностите за малките и средни предприятия.

 

Важен момент от срещата бе разглеждането на предизвикателствата, които стоят пред страната ни, какво се очаква от България по време на председателството и какво предстои в следващите месеци.

 

Очакванията са в рамките на 181 дни председателство да бъдат реализирани над 2000 събития, 160 заседания, стотици конференции, семинари културни събития, а страната ни да бъде посетена от над 20 000 делегати. Това е шанс да изградим положителен образ на страната не само пред ЕС, но и в глобален мащаб.

 

На информационното събитие, организирано от ОИЦ бяха разгледани и примери от други държави-членки, които вече са поемали председателство на Съвета на ЕС – Словения и Полша.

 

Проведеното събитие бе част от кампанията на мрежата от Областни информационни центрове в страната за популяризиране на възможностите и предизвикателствата пред България като председател на Съвета на Европейския съюз.

 

2.12.2016 г.

 

Снимки

......