Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Социалното предприемачество – от хората за хората или как да бъдем успешни и социално отговорни?

07 декември 2016 09:44,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 643
...

Как да стартираме успешно социално предприятие, кои са примерите за устойчив социален бизнес у нас и откъде да намерим финансова подкрепа за нашите идеи са част от въпросите, които се дискутираха в рамките на провелите се информационни срещи, организирани от Областен информационен център Сливен.

Събитията се проведоха в периода от 29 ноември до 05 декември 2016 г. в общините Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Над сто души – представители на областна, общинска администрация, фирми, читалища и неправителствени организации се запознаха с условията за подпомагане, както на съществуващи, така и за създаването на нови социални предприятия.

Финансовата помощ се предоставя в рамките на процедура „Развитие на социалното предприемачество“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

С осигурено финансиране в размер на 15 млн. лева българските работодатели, неправителствени организации, кооперации на хора с увреждания и общини ще получат възможност да стартират изпълнението на избрана от тях дейност в сферата на социалната икономика.

Целта е да се създадат условия за професионална интеграция на уязвими групи, а възможността това да се случи успешно е чрез създаване на социални предприятия, които предлагат иновативен бизнес модел, съчетаващ в себе си икономически резултати със социални цели.

Социалното предприятие следва да се издържа от собствената си дейност, да генерира приходи, като реинвестира печалбата си отново в обществено полезни дейности. За разлика от традиционните капиталови дружества, чиито бизнес-фокус е насочен главно към постигане на финансови резултати, предприятията от социален тип имат за цел да насърчат солидарността, да осигурят заетост и подкрепа за самостоятелен живот на хора в неравностойно положение. Сферата на дейност, в която може да работи социалното предприятие, е неограничена – от производство на стоки за бита до предоставянето на услуги.

Минималната финансова помощ, за която може да кандидатства една организация за създаване и развитие на социално предприемачество, е 50 000 лева, а максималната – 391 166 лева.

До 17:30 часа на 05 януари 2017 г., всички заинтересовани лица могат да подават своите проектни предложения чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН 2020).

Подробна информация относно условията за отпускане на безвъзмездна финансиране по процедура „Развитие на социалното предприемачество“ може да бъде получена в Областен информационен център Сливен всеки работен ден от 08:00 ч. до 17:00 ч.

 

Областен информационен център Сливен е създаден по проект на Община Сливен и е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, финансирани по ОП „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

За допълнителна информация:

Весела Омайникова, Управител на ОИЦ

бул. „Цар Освободител” № 1

тел.: 044/611 145; 0879 599 103

e-mail: oic.sliven@eufunds.bg

 

 

Файлове