Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в честването на 125 г. от рождението на големия хидростроител, роден в Сливен, инж. Иван Иванов

08 декември 2016 15:39,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 609
Снимка 1

На 07.12.2016 г. областният управител Татяна Петкова беше поканена на честването на 125-годишнината от рождението на инж. Иван Иванов, роден в Сливен. То беше организирано от Научно-техническият съюз по строителство в България (НТССБ), съвместно със Столичната община, КСБ, БАН и други обществени организации.

В присъствието на видни представители на науката от БАН и висшите училища по строителство, архитектура и геодезия, на активни строители от близкото и далечното минало, на много граждани, акад. Ячко Иванов – председател на НТССБ, направи презентация за живота и творческото развитие на инж. Иванов - кмет на София от 1934 г. до 1944 г.

„В следвоенните години София започва бързо да увеличава жителите си. Тук се стичат бежанци от всички откъснати от България територии. Един от големите проблеми на столицата по това време е снабдяването с вода”, поясни акад. Иванов. „След извършване на прецизно проучване и приетия за целта закон за строителството на водопровода „Рила–София“, започва неговото изграждане. Създадената строителна дирекция се оглавява от инж. Иван Иванов”, разказа академикът.

От презентацията стана ясно, че в края на 1935 г. ръководената от инж. Иванов Софийска община подписва договор за изграждане на язовирната стена „Бели Искър”. Поставя се началото на язовирното строителство у нас. Инж. Иванов пише, че с вложените за строежа почти 126 млн. лв. „…в хубавата долина стена препречи водите на буйните снежни потоци и завири водите им в живо, голямо планинско езеро. Още от сега е сигурно, че водите на това създадено от човешката ръка езеро, което придава на планината нова красота и хубост, ще носят на хилядите хора в долината и Софийското поле хубост, здраве и живот през вековете”.

Творческата дейност на големия хидростроител основно се свързва и с изграждането на язовир „Искър”. Подготвителните работи започват през 1949 г., основното строителство – в края на 1950 г., а на 6 септември 1954 г. хидровъзелът е официално открит. Това е най-голямото хидротехническо съоръжение в България. Член-кореспондент на БАН и дългогодишен кмет на столицата на България, инж. Иванов завинаги ще остане в новата ни история с изграждането и на знакови сгради в София, сред които са тези на Съдебната палата и на БНБ.

 

По материали от вестник „Строител“

Снимка - Уикипедия