Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител откри форум за ролята на Центровете за майчино и детско здраве

15 декември 2016 12:49,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 813
Снимка 1

Днес УНИЦЕФ-България провежда обща среща с участието на представители на Регионална дирекция „Социално подпомагане“, отделите за закрила на детето в Шумен и Сливен и медицинските центрове, към които са изградени Центровете за майчино и детско здраве. В срещата участват Татяна Петкова – областен управител, Камен Костов - заместник областен управител, Емил Тодоров – директор на Дирекция „Закрила на детето“ към АСП, Нина Кънчева – главен експерт в дирекцията, Вера Рангелова – от УНИЦЕФ, а модератор е Майя Грозданова – консултант към УНИЦЕФ.

Областният управител Татяна Петкова откри форума като каза, че изпитва особена удовлетвореност от партньорството с УНИЦЕФ и дирекциите за социално подпомагане, защото резултатите от това сътрудничество вече са видими в областта. „С обединените ни усилия можем да постигнем още по-добри резултати. Днес имате възможност да споделите своя опит и идеи, за да се увеличат положителните резултати все в името на доброто на децата и техните семейства“, каза още тя.

През 2013 и 2014 г. с подкрепата на Министерство на здравеопазването и Агенцията за социално подпомагане в областите Шумен и Сливен бяха създадени Центрове за майчино и детско здраве, като част от структурата на лечебни заведения за извънболнична помощ. Центровете имат за цел подобряване на здравето и развитието на децата от раждането до 3-годишна възраст чрез подкрепа и обучение на родителите, ранно установяване на рискове за развитието и подкрепа за ранна интервенция. Екипите на центровете, които се състоят от медицински сестри със специална подготовка за работа в семейна среда, извършват домашни посещения, по време на които предоставят информация, консултации и насоки на родителите за грижа за бебетата и малките деца, демонстрират грижи, проследяват развитието на децата и подпомагат достъпа на семействата до здравни, социални и образователни услуги в общността при необходимост. Услугите на центровете са достъпни за всички бременни жени и семейства с деца до 3 години, като интензивността и обхвата на предоставяната подкрепа зависят от потребностите на семействата и децата. Работата на центровете се осъществява в съответствие с методика, одобрена от министъра на здравеопазването, като основният акцент в нея е първичната превенция.

Сред темите на днешния форум са ролята на патронажните грижи за подкрепа на ранното детско развитие, представяне на Методиката за дейността на Центъра за майчино и детско здраве, представяне опита на центъра в Шумен, основни насоки за работа на центъра в Сливен и разширяване на сътрудничеството за осигуряване закрилата на детето.

Срещата продължава до ранния следобед днес.

Снимки

Снимка 2Снимка 3