Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Близо 200 участници в „Зимни празници - 2016” посреща село Мечкарево на втория ден на Коледа

26 декември 2016 13:41,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 529
 „Зимни празници - 2016” в село Мечкарево

Кметът на Сливен Стефан Радев откри 17-тия Регионален фолклорен събор ”Зимни празници” в Мечкарево. Той поздрави присъстващите по повод светлия празник Рождество Христово.

 

На втория ден на Коледа село Мечкарево за 17-ти път посрещна близо 200 самодейци от 20 читалищни колективи от Сливен и близки общини, участници в регионалния фолклорен събор „Зимни празници - 2016”.

 

Официални гости бяха кметът на Сливен Стефан Радев и неговите заместници, председателят на общинския съвет Димитър Митев, общински съветници от Сливен, кметът на Мечкарево Георги Стоянов, спомоществователи, кметове на близките населени места, много жители и гости на Мечкарево.

 

„Този конкурс привлича все повече почитатели на българския фолклор и се превръща в истински празник, защото нашият народ поддържа живи българските традиции, каза в словото си домакинът на събора Георги Стоянов.

 

„Всички днес сме тук, за да покажем колко е важно да пазим традициите и да ги предаваме на следващите поколенията, за да съхраним Род и Родина, посочи в словото си кметът на Сливен. На участниците Стефан Радев пожела успешно представяне, а на журито да ги оценяват по достойнство! Той благодари на Георги Стоянов за гостоприемното посрещане, както и за усилията, които полага за провеждането на празника и превръщането му в традиция. За предстоящите новогодишни празници кметът на Сливен пожела на всички да са здрави, щастливи и благоденстващи!

 

Целта на събора е да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да утвърждава фолклорното наследство в съвременната култура. В рамките на събора е организирана изложба на обредни хлябове и сурвакници. Организаторите са предвидили парични награди в различни категории: за детски коледарски групи, за възрастни певчески групи, коледарски куди, награда за иновативно представяне на зимна обредност, обредни хлябове, сурвакници, както и специална награда за цялостно представяне.

 

Четиричленно жури дава оценки на участниците. Председател е доц. д-р Владимир Демирев – етнолог в Регионалния исторически музей и членове: Иван Стоянов – ръководител на оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци, Станка Иванова – хореограф и Йорданка Таскова, председател на сдружение „Читалища”.

 

Събитието се организира от община Сливен, кметството и читалище „Просвета 1925" в село Мечкарево. Спомоществователи на събора са бизнесмените Петър и Киро Байчеви, Йордан Байчев, Здравко Костадинов, Мартин Стефанов, както и други местни фирми.

 

26.12.2016 г.

 

 

Снимки

„Зимни празници - 2016” в село Мечкарево„Зимни празници - 2016” в село Мечкарево„Зимни празници - 2016” в село Мечкарево