Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Честване на традиционния ромски празник Васий. Програма

12 януари 2017 15:02, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди 2 години, брой четения: 729
Честване на традиционния ромски празник  Васий. Програма

Кулинарна изложба с ромски ястия ще бъде представена на 13 януари в Сливен. На тази дата ромите отбелязват своята Нова година известна като Банго Васий. Проявата се организира от Ромската академия за култура и образование с председател Стела Костова. Вижте приграмата:

 

ПРОГРАМА

 

Честване на традиционния ромски празник Васий

 

13.01.2017г. Хотел „Централ” Сливен от 13.30 часа

 

Кулинарна изложба на традиционни ромски ястия „Циганска баница”

 

-изпълнение на Софчо и Кути Върбанови,

 

-изпълнение на млади изпълнители от Школа за китара с преподавател Найден Дойнов

 

-жени представят традиционните ромски гозби

 

-размяна на автентични семейни кулинарни рецепти

 

Очакват Ви много изненади, шоу, игри и забавления.

 

Заповядайте! Ще бъде интересно и вкусно!

 

На този ден ромите отдават почит към св. Васил и птиците, избавители на ромите. Легендата разказва, че някога ромите са били фирифони, т.е. фараони, и техният цар се казвал Фирифон(Фараон). Живеели с евреите, от които Фараон все недоволствал, докато един ден те тръгнали да бягат от държавата и Фараон ги подгонил с войниците си, искал да ги върне. Когато евреите стигнали морето, техният водач Мойсей се помолил на бога, ударил с пръчка по морските води, те се отворили и евреите (чифуця) бързо преминали на отсрещния бряг.

 

Фараонът с войската си хукнал след тях, без да се помоли на Бог и тогава водите на морето се сляли и идващите след евреите фараони започнали да се давят...Спасил ги св. Васил, като припомнил на Господ, че и те са Божии чеда и се хвърлил към морето на крилете на много птици, които се спуснали от небето да помогнат на удавниците...

 

Васий се празнува от всички ромски групи в България. Празникът започва на 13 януари вечерта – Бъдни вечер. Няколко дни преди това е купен червен петел, който се коли сутринта на тринайсти (някои семейства готвят гъска, патица, или пуйка) и обикновено се пече или се приготвя с ориз.Правят се зелеви сарми със свинско накълцано месо (това отличава сливенските сарми).

 

Вечерта всички са облечени в най-хубавите си, празнични дрехи в очакване на василиевата вечер, която започва около 9 часа. Подредената и отрупана с баницата с късметите (дрянови пъпки), месената пита, с печеното, с всички други ястия, с вино, ракия, ядки...се прикадява от дядото и бабата в къщата – за здраве, берекет, за късмет…Започва веселието. През това време, до полунощ къщата е затворена – да не избяга късмета, не се посрещат външни хора. В 12 часа започва сурвакането, поздравяването с празника, като се започва от най-възрастните.

 

Сутринта рано, докато хората още спят, идват сурвакарите с дряновиците, обикновено деца, с възгласи:

 

Какооо, Васий авила, / Васий! / Катъринца, матъринца, / Ипаш туминги, ипаш аминги, / Какооо, Васий авила, / Васий! (Чичо, Васил пристига, Васил!/С катъри, матъри/ Половината за вас, половината за нас,/ Чичоо, Васил идва,/ Васил!)

 

Сурвакарите, обикновено деца, поздравяват всички с „Бахталу Васий!“/ „Честит Васильовден!“, като започват от най-възрастните, или от именик, именица. Зарадвани, домакините ги посрещат и ги даряват с плодове, кравайчета, бонбони, орехи, пари и др. През деня на 14. януари, както и на 15., се празнува, посещават се роднини и близки, честитят си: Бахтало Васий! Бахт ти састипи ти дел амин! (Честит Васильовден!, нека ни донесе щастие и здраве!).

 

Такава е традицията при дасикани рома в Сливен.

 

 

 

Гили е Василеске

 

Ек авела, дуй авела

 

О Василес.

 

Кай ханзарла, кай пинзарла

 

О Василес.

 

Де лес, Девла,

 

де лес, Девла,

 

со мангела!

 

 

 

 

Со мангела,

 

со мислизила.

 

Кхер кхерестар

 

та кай пхирла,

 

кхер кхерестар.

 

та дикхела со керена.

 

 

 

Тази песен се пее при „нанги – те“/“голи-те“- една от големите ромски групи и също е част от ритуала. Семейството сяда на празничната трапеза към 8-9 часа. Тогава някои от децата вземат сурвакниците и излизат навън, за да се върнат след малко и с весела гълчава да почукат на вратата:

 

Папо, мами, о Васий авила,/ аври ли, андре ли? (Дядо, бабо, Васил идва, да го поканя ли да влезе?)

 

Андре, андре, ме хурде, андре...- Да заповяда, кани ги бабата и те започват да сурвакат всички:

 

Ени салк, ени бузалък,/ састо, весто те авес, / насвъйпи те на дел,/ о Васили те дел амен зоръйпе, састипе! (Жив и здрав бъди, да няма болести, Васил да ни даде сили и здраве!)

 

При бургуджиите и софийските роми Васили се празнува също на 13. и 14., а на 15. се отбелязва Банго Васили, т.е.“на патерица“, когато на ромите им идват и др. гости, нероми.

 

Васий, Васили, Василица, Банго Васили

 

От баща си знам, че е Васили, а не Василица. Празникът е свързан с името на момче, което е било единствена рожба и родителите муго спасяват от заколение по време на робията....

 

Ден преди Васили, преди 14 януари, се коли гъска, която се оставя на прага на вратата – да и изтече кръвта...

 

Велко Костов, йерлия

 

- Те овел бахтало о Васили - така си честитеха нашите хора празника.

 

Нашето семейство беше ковашко. Ние с братята ми, баща ми, дядо ми, прадядо ми - все ковачи. Ковачница имахме на ул."Лавеле" (в София).

 

У нас се колеше не една гъска, а колкото хора сме вкъщи - 6-7 гъски. Закачаха ги на ченгел.

 

Майка ми месеше хлебчета. На всеки хлябът се шареше с чук, клещи.

 

Вечерта се готвеха дреболиите от гъската, правеше се пилаф.Тогава никой не идва на гости, сами сме. Около 3-4 часа баща ми излиза с бакърче - вътре вино и златни пендари, чука на вратата и вика:

 

Како, о Васили авел!

 

Три дни софрата не се вдига.

 

Ивайло Кантарджийски, йерлия

 

Агенция „Дром дромендар“

 

Повече информация на :

 

rakobg.com