Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В община Сливен отбелязаха Трифон Зарезан

14 февруари 2017 14:31,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 620
В община Сливен отбелязаха Трифон Зарезан

В почти всички населени места в община Сливен беше отбелязан празникът Трифон Зарезан. Представители на общинското ръководство присъстваха на ритуално зарязване на лозята в селата Глушник и Мечкарево.

С приветствие на кмета на Глушник Димитър Петков започна ритуалът в селото. Той поздрави присъстващите и заяви, че лозарството е тясно свързано с всяка къща и семейство в Глушник. "Децата се учат от малки да порязват и отглеждат лозя. Още по времето на траките в село Глушник се е развивало лозарството. Дано Св. Трифон бъде благосклонен към нас, да няма болести, да има повече грозде и буретата да са пълни с вино. Нека хората да са щастливи и все така задружни", каза Петков. Заместник-кметът Стефан Кондузов също поздрави присъстващите. "Приятно ми е да бъда сред Вас и да Ви поздравя с празника Трифон Зарезан - празник, който е свързан с българските традиции и история. Нека си пожелаем да бъдем живи и здрави, а на лозарите и винарите, които заслужават нашето уважение, пожелавам успешна и плодородна година", каза той. По-късно отец Йордан отслужи водосвет и освещаване на лозята по случай Трифон Зарезан.

Председателят на Общинския съвет Димитър Митев и зам.-кметът Стоян Марков присъстваха на днешния празник в село Мечкарево. Молебен за здраве беше отслужен в новопостроения храм „Св. Св. Петър и Павел“. Лозята бяха зарязани от кмета на селото Георги Стоянов и министъра на земеделието в правителството на Бойко Борисов - Десислава Танева. Всички присъстващи се включиха в празнично хоро на площада в центъра на Мечкарево.

14.02.2017 г.

Снимки

В община Сливен отбелязаха Трифон ЗарезанВ община Сливен отбелязаха Трифон ЗарезанВ община Сливен отбелязаха Трифон ЗарезанВ община Сливен отбелязаха Трифон ЗарезанВ община Сливен отбелязаха Трифон ЗарезанВ община Сливен отбелязаха Трифон ЗарезанВ община Сливен отбелязаха Трифон ЗарезанВ община Сливен отбелязаха Трифон ЗарезанВ община Сливен отбелязаха Трифон ЗарезанВ община Сливен отбелязаха Трифон В община Сливен отбелязаха Трифон