Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Със запалване на ритуален огън започна Регионалният събор „Маскарадни игри-2017 г.”

25 февруари 2017 14:08, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 609
---

Регионалният събор "Маскарадни игри-2017 г.” започна със запалване на ритуален огън в центъра на сливенското село Трапоклово. В проявата участват 11 кукерски групи от читалищата в селата Тополчане, Камен, Калояново, Сотиря, Гергевец, Николаево, Драгоданово, Младово, Зимница, Глушник и Трапоклово. Те представят обичаите „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

 

Съборът се организира от община Сливен и се провежда ежегодно в навечерието на Сирни заговезни. Домакини са кметствата и читалищата в селата с традиция в кукерските шествия и игри. За първи път маскарадни игри са проведени през 1999 година в село Камен. Тази година домакин е Трапоклово.

Заместник-кметът на община Сливен Стефан Кондузов откри събора.

„Атмосферата, която създават кукерските игри, е вълнуваща и неповторима. Кукерите гонят злите сили, усещаме как зимата си отива, как земята се пробужда. Те са онази първична сила, която кара човека да се чувства жизнен, свободен и работоспособен”, каза Стефан Кондузов. Той пожела на групите-участници успех и добри оценки от журито.

В навечерието на Сирни Заговезни кметът на Трапоклово Кирил Киров поиска прошка от жителите на селото, пожела им здраве и успех на участниците.

Съборът има състезателен характер. Съставите се оценяват от жури с председател доц. д-р Владимир Демирев- етнолог от Регионалния исторически музей и членове - Иван Стоянов-ръководител на оркестъра на Ансамбъл за народни песни и танци Сливен и хореографът Станка Иванова.

Гости на събора бяха още зам.-председателят на Общинския съвет Деян Дечев, общински съветници, кметове на населени места.

Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място ще има парични награди.

Регионалният празник "Маскарадни игри-2017" се организира от Община Сливен, кметството на с. Трапоклово и НЧ „Отец Паисий 1928”.

Снимки

---------