Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова проведе днес среща във връзка с безопасното съхранение на боеприпаси.

08 юли 2008 10:00,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1034
111

Присъстваха началникът на Сливенския гарнизон полк. Николай Спиров, комисар Стефан Маринов – директор на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението" и Йордан Йорданов – началник отдел „ГЗ и ОКИЦ" в дирекция „Гражданска защита" - Сливен. Целта на срещата бе г-жа Чолакова да се запознае с резултатите от проверките на военните складове на територията на областта във връзка с безопасното съхранение на горива и боеприпаси.

Извършената от началника на Сливенския гарнизон и командирите на поделенията проверка трябваше да изясни състоянието на потенциално опасните обекти и съоръжения и да се набележат мерки за повишаване на техническата им безопасност. Потенциално опасните обекти на територията на областта са складовете за боеприпаси в местността „Ябълка" край Сливен, складът за гориво-смазочни материали /ГСМ/ на ГЩ, складът за боеприпаси в с. Сотиря и складът за ГСМ на Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен.

Полк. Спиров увери на срещата, че всички инспектирани обекти и съоръжения са изградени съгласно изискванията за съхраняване на боеприпаси и на този етап основание за безпокойство няма. Резултатите от проверката сочат, че са взети мерки и няма опасност от инциденти. Но дори и да възникнат извънредни ситуации няма да има обгазяване с отровни вещества или друга опасност за местното население, а щетите ще са сведени до минимум. Оповестяването на четирите обекта е предварително организирано. Взаимодействието с противопожарните служби осигурява навременна реакция в случай на необходимост.

Охраната на „Ябълка" и склада за ГСМ се извършва от частни фирми, но след като им е извършено обследване и дадени препоръки от страна на полицията. Хранилището в Сотиря се охранява от въоръжен наряд от Центъра за подготовка на танкови подразделения.

Като проблем бе изтъкнат недостигът на техника и личен състав за окосяването на избуялата тревна растителност в района на складовете с боеприпаси. Състоянието на съоръженията в склада за ГСМ ежедневно се контролира от военните. Проблем за склада в Сотиря е близостта на сметището и реалната възможност от пренасяне на пожари от него.

По повод вчерашното взривяване на старата сграда на фабрика „Тони" стана ясно, че никое от присъстващите ведомства не е било предварително уведомено. Г-жа Чолакова поиска да се провери как е нормативно разпоредено да се подава предварителна информация в такива случаи.

Областният управител бе запознат от участниците в срещата с готовността на подчинените им сили и средства за действие при възникване на бедствия и извършване на спасителни и аварийно-възстановителни дейности през летния сезон.