» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

За ремонта на паметника на Шести артилерийски полк са събрани близо 15 хиляди лева

14 March 2017 15:24,
Emission of: Municipality Sliven 7 years ago, number of readings: 630
...

За ремонта на паметника на Шести артилерийски полк са събрани близо 15 хиляди лева. Две хиляди от тях са под формата на строителни материали. Това съобщи на пресконференция днес зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, председател на Инициативния комитет /ИК/ за възстановяването на паметника.

 

„Общината има становище на експерти, които потърсихме, за преместването на паметника на по-достъпно място. Изготвили сме визуален проект. Предстои да го представим и тогава може да се коментира дали това е подходящото място за него. Работим в тази посока и правим всички стъпки, които са необходими. Това е дълъг период на възстановяване”, каза Чиликова. Тя бе помолена да коментира позицията на областната комисия по опазване на военните паметници и нейното становище, че паметникът не трябва да се мести от бившия зенитен полк.

 

Кметът Стефан Радев изтъкна, че военният паметник е бил изграден на плаца с идеята да възпитава намиращите се там войници в патриотизъм, да им разказва славната история на армията. „При условие, че сега там няма казарми, много по-добре е той да се социализира в място, където има повече поток от хора. Другото е да робуваме – понеже някога е било там, винаги да си стои там. Средата се променя. Ние не бързаме, предлагаме варианти, търсим различни мнения. Може да има по-правилно становище от нашето”, посочи Стефан Радев.

 

Кметът благодари на Пепа Чиликова, като председател на ИК, че направи толкова много за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк. „Надявам се да се увенчава с успех това начинание. По-добре е да направим нещо по-трайно и естетически издържано. Да възстановим същия паметник, но не от бетон, а от друг материал”, каза още Радев.

 

14.03.2017 г.