Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Татяна Петкова прие посланика на Руската федерация Анатолий Макаров

23 март 2017 17:23,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 639
Снимка 1

На 23.03.2017 г. областният управител Татяна Петкова прие извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Анатолий Макаров. Той беше придружаван от генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, председателя на Фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова и представители на руското посолство. На срещата присъства ръководният екип на Областна администрация Сливен и председателят на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД – Сливен Марин Кавръков.

Посланик Макаров благодари за топлото посрещане и каза, че целта на визитата му в Сливен е утрешното откриване на Руския център в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, създаден с подкрепата на правителството на Москва. Той благодари на областния управител за подкрепата, която оказва това да се случи. Посланикът съобщи още, че Посолството на Руската федерация има нова регионална политика – да се посетят областните центрове, като представителите на посолството ще се запознаят с местните и регионални проблеми, как се разрешават, как живеят хората и какви са настроенията сред тях. „От това, което видях днес, разбрах, че отношението към Русия е много топло, а културните връзки се поддържат живи“, каза руският посланик.

Областният управител запозна гостите с възможностите за изучаване на руски език в системата на образованието. „То е широко застъпено в училищата. Освен това с утвърждаването на тазгодишния държавен план-прием в ПГПЗЕ „Захари Стоянов“ се открива паралелка с изучаване на руски като първи език“, каза Петкова и допълни, че добре би било такива кабинети като този в ППМГ да се открият и в други училища. Тя подчерта и наличието на висше училище в Сливен, което предлага добри възможности за обмен на студенти. От своя страна посланик Макаров предложи да изпрати в Сливен представител на руското министерство на образованието, който да презентира висшите учебни заведения в Русия и какво предлагат те на българските студенти.

Относно съхранението на съвместната историческа памет Петкова разказа за паметниците на руски и съветски войни на територията на област Сливен – тема, която предизвика особен интерес у гостите.

Областният управител представи културно-историческото наследство в област Сливен. Дискутирани бяха възможностите за туризъм в четирите общини от областта, както и възможностите, които предоставя близостта на Черноморието за организиране на екскурзии до обектите в област Сливен.

Петкова изтъкна възможностите за инвестиции в различни икономически сектори, както и тези на Сливенските минерални бани и на Карандила.

Тема на разговора беше и изготвянето на програма за честването догодина на 140-тата годишнина от Освобождението на България, както и отбелязването на други исторически дати. Дискутирани бяха възможностите за задълбочаване на културните връзки на областно ниво.

Петкова получи покана от генералния консул Лукьянчук да участва във форум в началото на юни във Варна, когато ще бъдат организирани дни на България и Русия. Там ще присъстват представители на руски общини. Петкова прие поканата, като каза, че ще покани и кметове от област Сливен да я придружат.

По-рано днес Петкова и Макаров бяха на откриването на XVI Регионален фестивал на руската песен и танц.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4