Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Крепост Туида посрещна чуждестранни гости

25 март 2017 11:51,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 658
Крепост Туида посрещна чуждестранни гости

Крепост Туида отвори врати за група делегати, представители на Италия, Полша, Румъния, Турция и България. Групата е съставена от деца и учители, участващи в европейски проект по Програма ЕРАЗЪМ+ - "Не на дискриминацията и социалната изолация 2016-2018 г. Посещението на Туида е част от програмата, изготвена по повод пребиваването на участниците в Сливен.

Общата цел на проекта е да се бори с нездравия манталитет, с неуважението и нетърпимостта срещу определени групи от хора като се повишава информираността от ужасните последици на това поведение, за развитието на човешкото същество и използването на словото в борбата срещу омразата в училище.

Всяка една от 5-те страни партньори по проекта ще бъде домакин на работни срещи и различни дейности насочени към насърчаване на междукултурния диалог, намаляване на насилието, отпадането от училище и неравенството чрез насърчаване на ценности като толерантност, участие на учениците в мултикултурни екипи, повишаване качеството на връзката между ученици от различни културни среди да развиват своите социални и комуникативни умения, насърчаване на изучаването на различни езици и култури от европейското пространство.

Всички дейности по проекта - теоретични и практически, ще бъдат включени в брошура, която ще представлява ценен материал и ще се разпространява между училищата в региона и страните ни.

Домакини и координатори по проекта са ОУ “Христо Ботев“ – Сливен.

За посещението на групата в Крепост Туида бе изработена и осъществена специална програма свързана с целите на проекта. Пред участниците бяха представени разнообразни беседи за историята на крепостта, традиции, обичаи, демонстрации на занаяти и други елементи от бита на българите. Особен интерес имаше към средновековните игри, с които екипът на крепостта занимаваше децата през времето за отдих. Уредена бе и експозиция на изделия, свързани с пролетните празници – кукерски маски, мартеници и др. След предвидения обяд, бяха организирани работилници за изработване на мартеници. Всички участници с интерес изслушаха легендите за белия и червения конец и изработиха мартенички, които ще отнесат вкъщи.

"Надяваме се нашите гости днес да запазят един слънчев спомен от Туида и Сливен в сърцата си", каза ръководителят на Туида Мая Иванова.

 

 

25.03.2017г.

Снимки

Крепост Туида посрещна чуждестранни гостиКрепост Туида посрещна чуждестранни гостиКрепост Туида посрещна чуждестранни гости