Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ръководството на Община Сливен прие посланиците на Швейцария, Холандия и Франция

11 април 2017 14:32,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 729
снимка

Заместник-кметовете на община Сливен Румен Иванов, Стоян Марков и Пепа Чиликова се срещнаха с посланиците на Конфедерация Швейцария, Кралство Нидерландия и Франция - Денис Кнобел, Том ван Оорсхот и Ерик Льобедел, както и с ръководителя за България на Световната банка Тони Томпсън. Те са в Сливен по повод инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Гостите бяха приветствани от зам.-кметa Румен Иванов. Срещата беше опознавателна и гостите се запознаха с историята на Сливен и политиката на Общината по отношение на образование, социални дейности и икономическо развитие. Сред акцентите в разговора беше ролята на институцията в процеса на интеграция на ромите.

Заместник-кметът Пепа Чиликова отбеляза, че Община Сливен работи по проекти, касаещи интеграцията на ромите и се търсят начини, чрез които културата да ни сплоти и опознае. Един от тях е "Заедно в детската градина", в който децата, опознавайки своя бит, култура, обичаи и традиции, стават по-близки и разбират, че всеки може да допринесе по нещо със своята култура и етнос. Разкрит е център, в който децата ще могат да рисуват заедно и след като приключи проектът ще се даде шанс на талантливи деца, които нямат възможност да се изявят в друга среда, да покажат какво умеят.

Пепа Чиликова посочи, че един от най-сериозните проблеми е раждането на деца от деца. В Сливен най-младите майки са на 12 години.

"Това е един от основните ни проблеми, с които трябва да се справим и да задържим тези деца в училище, да имат пълноценно детство и да бъдат майки, когато са готови за това", коментира тя. Заместник-кметът посочи, че в Сливен има центрове, които са насочени към уязвими групи, каквито са точно тези млади майки. Сред тях са Центърът за майчино и детско здраве, който подпомага майките при отглеждането и създаването на добри навици при възпитанието на децата, центровете за социална рехабилитация и интеграция, Комплекс за социални услуги и др. По думите на Пепа Чиликова, строящата се сграда в ромския квартал "Надежда", в която ще се помещават обединено детско заведение здравно-консултативен пункт и културно-образователен център, е крачка към това да се убедят всички родители, че мястото на децата е в детската градина и училището. Строителството е в рамките на проекта "Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр.Сливен", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В кварталите "Надежда" и ”Комлука" и в малките населени места с роми работят и здравни медиатори.

Заместник-кметът Стоян Марков запозна присъстващите с инвестиционната програма на Общината и проектите, включени в нея.

Посланиците на Конфедерация Швейцария, Кралство Нидерландия и Франция и ръководителят за България на Световната банка Тони Томпсън изразиха своето удовлетворение и заявиха, че оценяват цялата политика и ангажираност на Общината в решаването на проблемите на ромската общност.

След срещата гостите на града и заместник-кметовете посетиха в галерия "Май" изложбата "Светът на ромите", организирана от Ромската академия за култура и образование по случай Международния ден на ромите - 8 април. В програма им е включено и посещение в квартал „Надежда”, за да се запознаят със строителството на сградата, където ще се помещават обединеното детско заведение, здравно-консултативния пункт и културно-образователния център.

11.04.2017г.

Снимки

Ръководството на Община Сливен прие посланиците на Швейцария, Холандия и Франция Ръководството на Община Сливен прие посланиците на Швейцария, Холандия и Франция