Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Интернатът в Драгоданово ще бъде закрит за началото на новата учебна година

23 май 2017 15:40, Областна администрация Сливен
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 847
Снимка 1

Това стана ясно на работна среща в Областна администрация Сливен, чийто домакин беше областният управител Чавдар Божурски. Форумът беше иницииран от Мая Манолова - омбудсман на Република България, а участие взеха народните представители от Сливенски избирателен район Десислава Танева, Галя Захариева, Таско Ерменков и Кольо Милев, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, представители на териториални структури, на ОД на МВР-Сливен, на Държавната агенция за закрила на детето, кметовете на община Сливен и на с. Драгоданово, заместник-директорът на интерната, представители на неправителствения сектор.

Целта на срещата беше да се набележат мерки за извеждане на децата от интерната в с. Драгоданово и останалите пет социално-педагогическите интернати /СПИ/ и възпитателни училища – интернати /ВУИ/ у нас.

Мая Манолова припомни, че от първия момент на мандата й, преди година и половина, е започнала кампания по закриване на шестте възпитателни интерната, в които са настанени деца в конфликт със закона. По думите й това са места, в които зад решетки са въдворени деца, включително малолетни и то за простъпки, за които възрастните не носят отговорност – скитничество, просия, проституция, бягство от дома и от институции. Там не получават подкрепа и грижа, няма адекватни образователно-въпитателен процес или корекционни мерки, децата стават обект на насилие. Манолова е написала препоръки до всички отговорни институции, изготвила е специален доклад за парламента, участвала е в изработването на изцяло нов закон за детското правосъдие. Настоявала е за създаването на Национална програма за поетапно закриване на тези интернати.

Омбудсманът се обяви за изготвянето на план с конкретни мерки, срокове, отговорни институции за закриването на всички интернати до влизане в сила на новия закон. Децата от закритите интернати трябва да бъдат настанени в приемни семейства, в центрове за деца, лишени от родителска грижа и само в краен случай – в друг интернат, където да останат до момента, в който не бъде открита по-благоприятна среда за настаняване.

Заместник-министър Сачева информира, че от следващата учебна година СПИ – с. Драгоданово ще бъде закрит. 16 момчета ще бъдат преместени в СПИ - Варненци, за едно момиче ще бъде потърсена най-добрата за нея социална услуга. Останалите възпитаници на интерната навършват пълнолетие или възпитателните им мерки изтичат. До края на месец юни на всяко дете ще бъде изготвена индивидуална оценка, която ще определи къде да бъде насочено. Междувременно тя помоли жителите на с. Драгоданово, които внесоха в Областна администрация подписка срещу интерната, да проявят още малко търпимост.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4