Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът на Сливен даде началото на ученическо състезание за защита при бедствия

06 юни 2017 13:50,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 765
...

Кметът на община Сливен Стефан Радев даде началото на 17-то общинско междуучилищно състезание за защита при бедствия и противообществени прояви. То се провежда днес в двора на училище „Пейо Яворов“, под мотото „Не затваряй очи“.

В него участват ученици от VІ и VІІ клас, сформирани в 13 отбора. Проявата е етап от Републиканското състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Участниците преминават през центрове за защита при бедствия, защита при промишлени аварии и радиоактивно заразяване, пожарна безопасност, първа медицинска помощ. Децата решават казуси от противообществените прояви.

„Тези състезания ще ви научат и да сте по-солидарни и по-съпричастни и най-важното готови да посрещнете предизвикателствата. 17 години учениците от нашия град трупат знания и умения, за това как най-добре да реагират при бедствия. Бедствията и кризите идват изненадващо и неочаквано и най-доброто, което можем да направим, е ние да сме подготвени. И дори на един от Вас да му се наложи, да покаже тези умения, които сега трупате, ще са си стрували усилията на всички институции, които имат някаква съпричастност към организацията на състезанието”, посочи кметът Стефан Радев.

Той изтъкна, че всички трябва да се отнасят отговорно при такива ситуации, които могат да възникнат по всяко време и навсякъде и пожела да не се случват инциденти. За пример кметът даде младежката шега, която стои зад инцидента в събота вечер в Торино, при който близо 1500 души бяха ранени след паника от звук, наподобяващ експлозия.

 

През основния курс на обучение 1706 шестокласници и седмокласници от сливенските училища са положили тест и показали своите знания, умения и навици при бедствия, пожари и извънредни ситуации, като 52-ма от тях участват в състезанието днес.

В центъра „Защита при бедствия“ беше симулирано земетресение с продължителност 20 секунди и наводнение с „давещ се“ в порой, при които състезателите показаха начина на действие при тези две бедствия. За останалите центрове също се разиграха интересни ситуации, въпроси и казуси.

На първо място се класира отборът на ППМГ „Добри Чинтулов”, на второ място СУ „Константин Константинов”, трети стана отборът на ОУ „Д-р Иван Селимински”.

06.06.2017г.

Снимки

.....................