Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Сливен ще се честват 120 години от основаването на читалище „Христо Ботев – 1897”

07 юни 2017 16:46,
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 542
...

Читалище „Христо Ботев – 1897” тази година отбелязва 120 години от основаването на културната институция в града. На 8 юни от 18 часа ще се състои юбилеен гала-концерт в зала „Сливен”. В концерта ще участват всички самодейни колективи при читалището в кв. „Комлука” – група за стари градски песни „Нежни спомени” и фолклорна група с ръководител Петя Раденкова, танцова формация „Престиж - ръководител Пепа Христова, детски фолклорен състав „Славейче” – ръководител Петя Григорова. Гост на юбилея ще бъде племенникът на Христо Ботев – Боян Ботев, председател на общонародна фондация „Христо Ботев”.

„Задължение е да се работи в читалище с такава голяма история и традиции. Имаме библиотека с 16 000 тома литература. Получаваме много дарения от граждани. Ръководители на читалището са били изявени театрални и музикални дейци на града Георги Костичков, Стефан Киров, Мишо Тодоров. Читалището е било посещавано от изявени личности от цялата страна”, посочи секретарят на една от най-старите културни институции в Сливен Йовка Тодорова.

Програмата за юбилейното честване започна на 1 юни с лятна академия с тематична изложба на рисунки и рецитал по стихотворения, посветени на Ботев. На 2 юни в общинската зала „Май” беше открита фотоизложба и изложба на гоблени и пана, под наслов „Назад в историята”. В изложбата са показани архивни документи и снимки, почти от основаването на културната институция в града, запазили спомен за прочути хора и събития. Най-старата запазена снимка е от 1905 година. Гоблените са изработени от 5 самодейки и ръководители на читалището в кв. „Комлука”. На 5 юни се състоя среща с потомци на основатели и читалищни активисти. Част от програмата на честването на годишнината беше самостоятелният концерт на д-р Недялка Турсунлийска. Тя изпълни стари градски песни пред многобройна публика в заседателната зала на община Сливен.

07.06.2017г.