Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученици от ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" почетоха Димитър Стефанов - Казака

07 юни 2017 21:25, Николай Димитров (ГПЗЕ )
Излъчване: ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" преди 6 години, брой четения: 3339
В почит на Казака

На 3 юни Млади възрожденци от клуба при ПГПЗЕ " Захарий Стоянов" се включиха в поклонението на гроба на Димитър Стефанов - Казака, организирано ежегодно от РИМ -Сливен, със съдействието на Община Сливен, РУО - Сливен, Кремиковския манастир " Св. Георги Победоносец" и читалище " Светлина" в кв. Кремиковци.

Димитър Стефанов - Казака, родом от Сливен е втори знаменосец в четата на Христо Ботев. По време на тежкото сражение при връх " Милин камък" загива знаменосеца на четата Никола Симов - Куруто. Тогава войводата подава знамето " на едно сливналийче", на нашия съгражданин Димитър Стефанов. По-късно той и още двама четници са предадени и заловени недалече от Кремиковския манастир. Димитър е измъчван и посечен от турците. На мястото, където е погребан по инициатива на кремиковските учители през 1912 г. му е издигнат паметник.

По традиция групата поклонници първо посещава родния град на Ботев - Калофер. Младите възрожденци от ПГПЗЕ, заедно с останалите участници поднесоха цветя пред паметника на поета -революционер, разгледаха музея и родната му къща. След това трупата потегли към Кремиковския манастир. На гроба на Димитър Стефанов беше извършено опело, поклонниците поднесоха цветя в знак на признателност.

След като разгледаха манастира участниците в поклонението посетиха Националния политехнически музей в гр. София.

Величка Ненчева

Снимки

В почит на КазакаПред паметника на БотевПред паметника на БотевВ манастира на Кремиковци