Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливенски възстановчици пред паметника на българския предводител Алцек в Италия

12 юни 2017 09:06,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 692
Сливенски възстановчици пред паметника на българския предводител Алцек в Италия

Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина” при крепост Туида представи традиционни бранни техники в рамките на фестивала, посветен на годишнината от откриването на паметника на Алцек в италианското градче Челе ди Булгериа.

По покана на Фондация „Въздигане”, към бреговете на Италия от Сливен потегли делегация от 10 души, с ръководител Милен Петров. На 7 юни пред паметника на българския предводител Алцек групата бе основният акцент в празничната програма. Добрата подготовка на членовете на Клуба за средновековни военни изкуства, изключително топлото посрещане и общата историческа памет доведоха до блестящото и емоционално представяне пред многобройната публика.

Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина” е основан през 2015г , със седалище град Сливен и ръководител Милен Петров. Клубът носи своето име по аналогия на една легендарна и отдавна загубена древна книга, съдържаща епичните военни песни на българите. Сведение за тази книга откриваме в сборника от обредни народни песни - ,,Веда Словена” Книга II, глава XXI. Обряди.

Основна цел на клуба е изследване на средновековното българско военно дело и съхраняването му под формата на традиционно военно изкуство. Дейностите предназначени за постигане на тази цел са насочени към пресъздаване на средновековната бойна култура и нейните ценности чрез упражняване на тялото в определени форми на въоръжената борба. Дейността на клубa включва още: реконструкция на средновековното българско въоръжение и облекло, като отговор на възникващите в историческата наука въпроси, както и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в ранно-средновековната крепост Туида-Сливен. Период на пресъздаване: Първа българска държава ( VII-XI век ).

В клуба членуват целият екип на крепост Туида, деца и възрастни от град Сливен. От основаването си, клуб Ратина и екипът на крепост Туида имат множество съвместни изяви, свързани със средновековни възстановки, демонстрации на военни изкуства и участия в народни събори, провеждани в старопрестолните градове Плиска и Велики Преслав, в крепостта Маркели и с.Върбица, в Аула на школа ,,Багатур” в гр. Ст.Загора, гр. Мездра, гр. Асеновград, гр. Ямбол и разбира се в самата Туида.

Милен Петров и членовете на клуба изказват признателност на Ивелин Михайлов и организаторите от Фондация „Въздигане” за поканата и възможността да покажат на света частица от българския боен дух. За всички тях това е било незабравимо преживяване.

Приятните изненади за сливенския клуб и българската делегация не спираха през цялото време. Българският автобус, с доброволци и участници бе придружен от проф. Маргарита Ваклинова - дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей към БАН, която е сред най – известните проучватели на Средновековието. Интересни дискусии, спорни въпроси и бъдещи планове съпътстваха пътуването. При пристигането си в регион Кампания българските делегати бяха посрещнати с украсени с българския трикольор градове, надписи, които приветстваха на роден език с „Добре дошъл!” и много усмивки. Местните жители бяха подготвили кулинарни дегустации на домашно приготвени ястия и сладкиши. Посланикът на Република България в Рим Н.Пр. Марин Райков изрази огромното си очакване за представянето на сливенската група при пристигането им в Челе ди Булгерия.

По време на Фолклорната среща-фестивал бе отбелязана и годишнината от побратимяването на град Велики Преслав и град Челе ди Булгерия.

Тридневната програма включи:

- Побратимяване на едноименните основни училищата „Св. Св. Кирил и Методий” в град Велики Преслав и село Драгоево и средното училище „Черноризец Храбър” в общинския център с началното училище в Подериа (Италия);

- Велотур до планината България;

- Демонстрации на Клуб за средновековни военни изкуства Ратина гр. Сливен;

- Кръгла маса „ Побратимяването…възможности” – Презентатори : Н.Пр. Марин Раков Посланик на Р. България в Рим, Адв. Корадо Матера съветник на Туристически регион Кампания и Джино Марота кмет на Челе ди Булгериа;

Изложба живопис;

-Български фолклорни изпълнения на песни и танци;

-Концерт на Пиера Ломбарди;

- Среща с туроператори от региона;

- Закриване на учебната година за училищата в Челе ди Булгериа.

По времето на кръглата маса, посветена на побратимяването и разкритите възможности, Негово превъзходителство Марин Райков връчи от името на Министерството на външните работи почетния знак „Златна лаврова клонка” на кмета на Челе ди Булгериа – Джино Марота. Той от своя страна изказа благодарности и заслуги на българското посолство и в частност на доц. Николай Нинов, Фондация Трежър и Фондация Въздигане, на които се дължи издигането на паметника на Хан Алцек в италианския град.

Италианските селища, за които се твърди, че имат български произход, са над стотина: Болгаре до Бергамо, Болгер до Терни, Болгери до Ливорно, Булгари ди Чезена до Форли, Булгарограсо до Комо. Най-здраво свързано с нашата история е Челе ди Булгерия, което в превод означава килии от България. До него се стига след едночасово пътуване с кола от Салерно. Виещ се планински път отвежда до долината Мингардо в подножието на връх Булгерия. Оприличаван на излегнал се лъв, 1225-метровият връх докосва с южния си склон Средиземно море.

Според някой автори, българите пристигат тук на няколко вълни, започващи още от IV-V век , като най-чувствително било заселването им през VII век, когато братът на кан Аспарух – Алцек, се придвижил към Централна Европа със своята орда, наброяваща около петдесет хиляди души. Той се отделил от своя по-голям брат, преминал устието на р.Дунав някъде около укрепения лагер Онгъла и движейки се по маршрута преминаващ през днешните гр.София, Белград и Дубровник, достигнал Апенинския п-ов. През 668 г., той помолил лангобардския крал Гринуалд да му разреши да се засели на негова земя. Кралят го назначил на военна служба при себе си и го изпратил заедно с войската му в Беневенто. Там кралският син Ромуалд предоставил на българите една крайбрежна област в Равена заедно с градовете Сепино, Идерния, Бовуанцум (по-късно наречен Бояно) и други, намиращи се в днешната област Кампобасо, които българите доустроили и развили.

За по-късните връзки връзки между България и Италия спомогнал и фактът, че при Първото и Второто Българско царство страната ни е имала излаз на Адриатическо море чрез Драчката област, в която по него време живеело основно българско население. Морската граница давала възможност за продължаване на връзките и развиване на търговски обмен между България и Италия. Броят на българите, заселили се в Италия между ІІІ и ХVІ, век бил значителен. Българските общности имали принос в развитието на италианското общество. През годините българи са заемали важни постове в управлението, държавната администрация, магистратурата, военната аристокрация и в институцията на Римокатолическата църква. През 1119 г. българската общност в Болоня основала университет, наречен “Universitato Bulgaro”, който е един от най-старите университети в Европа. Българите оставили ясни следи в наименованията на географски области, планини, реки и местности в Италия, особено в Равена, Ломбардия, Тоскана, Пиемонт, Емилия и Умбрия. През ХVІІІ век в областта Чезена е имало община с име Bulgariа.

Днес тези връзки продължават да съществуват и укрепват. Със заразителна любознателност жителите на Челе ди Булгерия търсят измеренията на българското.

Джино Марота, кмет на Челе ди Булгерия: ,,Бях в България и още като пристигнах имах усещането, че съм у дома. Природата е подобна на нашата. Открих много близки черти между българите и италианците”.

Марин Райков, посланик на България в Италия: ,,Тук все повече и повече идват българи, не само заради невероятната красота на този бряг, мястото където планината България се спуска в морето, но също така бих казал заради изключително сърдечното отношение на местните италианци”.

В Челе ди Булгерия всеки открива свой път към древното минало на българите и в година първа от откриването на паметника на Алцек, Сливен също остави следа в историята. Представянето на сливенската група бе завладяващо и запомнящо. То включваше демонстрации на бойни техники от средновековието - стрелба с лък, работа с бич, сабя, копие, борби, обучение на млади войни, както и различни аспекти от бита и културата на древните българи – средновековни игри и занаяти. Станимир Русев, на 9 години, бе най-малкият боец, който предизвика най-големите аплодисменти и гордост у всички българи в публиката.

„За нас беше огромна чест да бъдем поканени на този форум. Всеки от участниците ни вложи сърцето си в подготовката и представянето на клуба. Ще работим в бъдеще все по-ангажирано за съхранението и опазването на българските традиции, военно дело, бит и култура!, каза Милен Петров – ръководител на Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина” при крепост Туида - Сливен.

Снимки

Сливенски възстановчици пред паметника на българския предводител Алцек в ИталияСливенски възстановчици пред паметника на българския предводител Алцек в ИталияСливенски възстановчици пред паметника на българския предводител Алцек в Италия