Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ТЕРМИНАЛНИ СТАНЦИИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАГУБИТЕ НА ВОДА И АВАРИИТЕ

15 юни 2017 10:49, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 7 години, брой четения: 746
ВиК - лого

15 терминални станции ще разположи „В и К“ – Сливен по цялото протежение на водопреносната система Пъдарево-Еленово – една от трите големи в община Нова Загора. Още толкова разходомери за икономия и управление на водните количества ще бъдат монтирани по седемте помпени станции, водоемите и цялото 20-километрово трасе, свързващо селата Пъдарево, Омарчево, Еленово, Сокол и Прохорово. Проблемът е, че тези населени места се намират на голямо разстояние от водоизточниците, а водопреносната мрежа преминава през труден насечен терен, в резултат на което водният ресурс през лятото е недостатъчен.

Целта е да се изравнят водните потоци от водоизточниците и голямата помпена станция в Пъдарево към останалите населени места, за да има вода за всички селища, отбеляза управителят на „В и К“ – Сливен инж. Севдалин Рашев. От терминалните станции, които ще бъдат монтирани до края на лятото и представляващи малък компютър с GSM връзка, ще се получава пълна информация за водата във водоемите, налягането в системата, консумацията на електроенергия и състоянието на водните агрегати. Диспечеризацията в новозагорско се извършва със собствени средства на „В и К“ – Сливен.

Това е финалът на изграждането на информационни диспечерски системи по довеждащите водопроводи на ВиК-мрежата. Следващият етап е въвеждането на диспечерски контрол и във водопроводните мрежи вътре в населените места на Сливенска област.

В Сливен радиоелектронната диспечеризация на довеждащите водопроводи и яз. „Асеновец“ работи от доста време. Процесът е свързан с инвестиране на сериозни средства, каза управителят на водното дружество инж. Рашев, но целта е да се намалят загубите на вода и авариите, да се пести електрическа енергия. Система за дистанционен мониторинг и контрол на водата и откриване на проблеми по водоснабдителните трасета предстои да бъде изградена и във вътрешната водопроводна мрежа на областния град.