Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

УЧИТЕЛИТЕ ОТ ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ” ПОСРЕЩНАХА ПЪРВИЯ ЮЛСКИ ИЗГРЕВ В БАЗАТА НА ФОНДАЦИЯ „МИНЮ БАЛКАНСКИ” В ОРЯХОВИЦА

03 юли 2017 19:34,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 7 години, брой четения: 2348
Фондация "Миню Балкански"

Педагогическият екип на Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в края на седмицата осъществи годишния си квалификационен семинар. Темата за интегрирането на информационно-комуникационните технологии в учебния процес предопредели избора на мястото - образователния център на Фондация „Миню Балкански” в с. Оряховица, и лектора - доц. Ангел Ангелов от СУ”Св. Климент Охридски”, научен секретар на фондацията. Трудно е да се формулира кое от двудневната среща бе по-важно за хуманитаристите – по-детайлното познаване на технологията на текстообработката например или погледът отблизо към делото на професор Минко Балкански – безспорно най-безкористния меценат на българското образование през десетилетията на прехода. Много са приносите на професора към българските училища, но за сто от тях вероятно най-важен е споменът, че първият им компютърен кабинет бе резултат на неговите усилия. Във времената, в които мислим фондациите, включително и тези с образователен профил, като агенти за чужди влияния, самотният и щедър пример на един достоен наш сънародник ни сочи алтернативата. Българинът, както е било във възрожденското ни време, трябва да милее, да пази и да развива своето училище, за да може неговите деца там да се учат на родолюбие и човечност – мисия, която е не по-малко важна и днес. А многостранната дейност на фондацията в полето на българското образование през годините е модел, както за индивидуални жестове на отделни състоятелни хора, така и за последователна политика на корпоративна социална отговорност от страна на фирми и организации.

Иначе, освен добрата база и ерудирания лектор, Оряховица ни предложи и кратка среща с един емблематичен учител – Теодосий Теодосиев - ръководител на лятната школа за деца по физика тук, както и незабравимия юлски изгрев от хълма над китното българско село.

Снимки

доц. Ангел АнгеловМиню БалканскиФондация "Миню Балкански"групатаТеодосий ТеодосиевТеодосий Теодосиевв къщата на Миню БалканскимузеябазатабазатаJuly Morning