Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Реализирането на приоритетите във ВиК-отрасъла и бъдещето на цената на водата бяха коментирани на среща в МРРБ

07 юли 2017 11:35,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 501
Снимка 1

На 06.07.2017 г. областният управител на Сливен Чавдар Божурски, в качеството си на председател на асоциацията по ВиК, участва в среща, организирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Малина Крумова – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, и областните управители дискутираха предизвикателства пред реализирането на приоритетите във ВиК-отрасъла, както и бъдещето на цената на водата.

„Ключово е да имаме единно разбиране по отношение съдържанието на ВиК отрасъла и реформата в него. Когато стане въпрос за цена на водата, става въпрос за съществените инвестиции, от които тя зависи“, отбеляза на срещата Крумова. „В момента сме достигнали такъв етап на изпълнение на реформата, който изисква активни действия както от страна на държавата, така и на асоциациите по ВиК“, допълни още тя.

По думите на заместник-министър Крумова се разработва цялостна стратегия за финансиране на отрасъл ВиК, за да стане той устойчив във времето, да се самоиздържа, а не само да разчита на безвъзмездно финансиране. Елемент на стратегията е да се създаде финансов механизъм за инвестиционните нужди в малките населени места. Реинвестициите във ВиК-инфраструктура трябва да се финансират през цената на водата, но първоначално средствата трябва да се вложат от държавата. Планира се такъв фонд, който да покрие нуждите на малките населени места между 2 и 10 хил. души, защото в момента те са „бели петна“ на картата, защото няма да получат европейски средства. Има няколко варианта за финансиране им – от държавния бюджет, който ежегодно отделя средства за ВиК-проекти, както и по линия на ПУДООС. Тези два инструмента са използвани и досега, но се предвиждат и други източници за финансиране на сектора.

От страна на министерството беше предложено асоциациите по ВиК да дадат предложения за промяна в законодателството по отношение на ВиК-отрасъла с цел оптимизиране на прилагането му. Посоката е консолидация, стратегическо планиране на инвестициите, ефективност при изграждането им и предоставяне на ВиК-услуги с добро качество.