Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЧЕШМИТЕ ПО БЕЛЕНСКИЯ ПЪТ И „ТРЪБАТА ЗАД ТЕКСТИЛА“ - СЪС СЪМНИТЕЛНА МИКРОБИОЛОГИЯ

13 юли 2017 10:01, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1473
Инж.Валя Тодорова, биолог Микробиология в лабораторията на „В и К“ – Сливен и Стефан Стефанов, фондация „Стария бряст“ вземат проби от чешмата „Осман чауш“ по пътя за Бяла

Микробиологията на водата от Чешмите по Беленския път и „Тръбата“ зад Текстилния техникум има отклонения от нормите. Физикохимичните показатели на планинската вода и от четирите „горски“ чешми е добра. Това са резултатите от изследването на обществените чешми, от които много граждани на Сливен пълнят вода. Кампанията по изследването на чешмите започнаха преди два месеца Фондация „Старият бряст“ и „В и К“ – Сливен, с цел да се получи достоверна информация кои от горските чешми са с годна за пиене вода.

В пробата от Тръбата зад Текстила са открити 2 броя колиформи, 2 броя ентерококи и 3 броя ешерихия коли при максимална стойност по норматив 0 на 100.

Най-много колиформи – над 100 при норма 0 на 100 са открити във водата на „Трите чучура“ по пътя за Бяла, а във водата от „Двата чучура“ колиформите са 89 при норматив 0 на 100. Най-близката до Бяла чешма „Осман чауш“ - на върха на пътя преди спускането за Бяла - има 18 колиформи и 1 брой ентерококи при норма 0 на 100.

Резултатите показват биологично замърсяване, каза ръководителят на направление „Пречистване“ във „В и К“ – Сливен инж. Мария Добрева. Колиформите попадат във водата предимно от фекалии на хора и животни. Количествата ентерококи и ешерихия коли са малко и не могат да предизвикат масово заразяване. Не е препоръчително, обаче, тази вода да се използва за пиене от малки деца и хора със стомашни проблеми.

Според председателя на фондация „Старият бряст“ Стефан Стефанов, проблемът е, че обществените чешми са „ничии“, нямат санитарно-охранителна зона, за тях никой не се грижи, а гражданите замърсяват средата край тях. Целта на акцията на „В и К“ и природозащитниците от „Стария бряст“ е да се стимулира обществената грижа.

Изследванията на водата от обществените чешми ще продължат в четири поредни сезона, за да се получи окончателна представа за чистотата на водата им. След лятното изследване, резултатите ще бъдат публикувани в сайта на „В и К“ – Сливен.

До момента с отлични микробиологични показатели са водата на Драгиева Чешма, чешмата при фурната на Карандила, чешмата в края на Хайдушката пътека под хотела и на Долна лифтена станция. Проблеми с микробиологията има водата от двете чешми в местността Черковното и Кръстова гора, извора Кушбунар, чешмите Златко чорбаджи на Равна река и на Тодоровото аязмо. За отбелязване е, че изворът на Тодоровото аязмо е чист, което говори за замърсяване по пътя до чучура. Смяна на довеждащата тръба и обособяване на санитарно-охранителна зона са мерките, които ктиторите на новопостроения параклис на Тодоровото аязмо са се ангажирали да реализират.

Снимки

Автомобилисти и колоездачи спират на Трите чучура по пътя за Бяла - да пият и пълнят вода специалноСметището зад Трите чучураИнж. Валя Тодорова от лабораторията на „В и К“ – Сливен взема първи проби от Тръбата за Текстила