Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Израел има интерес към покупката на земи в България

08 юни 2010 13:37,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1187

В Областна администрация Сливен се получи съобщение от Министерството на земеделието и храните за проявен интерес от израелски компании към покупка на земеделски земи в България. Това e станало ясно на срещата на 4.06.2010 г. на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с неговия израелски колега Шал ом Симхон, министър на земеделието и развитието на селските райони.

България разполага с държавни земи, които в кризата държавата не може да ги управлява добре и възнамерява да продава част от имотите на Държавния поземлен фонд, обяви на министър Найденов. Той обясни, че държавата има близо 3 млн. декара земи. Министър Найденов предложи да се създаде съвместен проект с Израел за по-рационално използване на земи от държавния фонд.

Другите интереси на Израел са насочени в областта на напояването и агротехнологиите. Министър Найденов посочи на срещата, че държавата няма средства да възстанови разрушените системи за напояване. Надяваме се да ни помогнете да вкараме израелски технологии за напояване и много пустеещи земи да се възстановят и да станат обработваеми, особено тези от държавния фонд, подчерта българският министър. От своя страна израелският министър Симхон допълни, че Израел ще предложи сътрудничество с технологии за напояване и проекти за земеделски земи.

Министър Найденов поиска помощ и съдействие още в областта на безопасността на храните. Израел пък се интересува още да помага за модернизиране на млечното говедовъдство в България, обясни министър Симхон. Освен това и от месопроизводството и специално в отглеждането на месодайни породи говеда в България с цел да се изнася месо за Израел, тъй като имат недостиг.