Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ВОДАТА ОТ АЯЗМОТО „СВЕТА ПЕТКА“ КРАЙ С.СОТИРЯ – С ОТЛИЧНИ ПИТЕЙНИ КАЧЕСТВА

25 юли 2017 14:26, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1346
Кът за отдих на Аязмото на Манастира „Св. Петка“ край с.Сотиря, основан през 13 век от Цар Иван Асен II

Водата от аязмото „Света Петка“ в местността Гаваните край с. Сотиря е с отлични питейни качества. Това е резултатът от последната серия изследвания на обществените и горските чешми в района на Сливен. С отлични физикохимични и микробиологични показатели е още водата на чешмата „Ешек урусан“, край местността Моллова курия по пътя Сливен – Ичера. Няма проблеми с физикохимията и микробиологията и водата за питейнобитови нужди от чешмата на частна вила в местността Сухата чешма край Сливен. От последната чешма е взета и проба за радиологично изследване, заради близостта й с бившите уранови рудници край Сливен, откъдето кооперирани собственици черпят вода. Резултатите ще бъдат известни след няколко седмици, поради по-дългото техническо време, необходимо за радиологичното изследване.

10 от изследваните досега проби на общо 26 чешми показват много добри резултати. Годна за пиене е водата от Драгиева чешма и чешмата в местността Харамията, чешмите в началото и в края на Хайдушката пътека за Карандила, чешмата на Долната лифтена станция и трите чешми по пътя Сливен – Ичера.

Негодна за пиене, поради влошени микробиологични показатели, е водата от Кендаловата чешма, Тръбата зад Текстилния техникум, двете чешми в местността Кръстова гора, чешмата Златко чорбаджи на Равна река, Сивиловата чешма на Меча поляна, чешмата по пътя за Гунчов кайнак, трите чешми по пътя Сливен-Бяла и две чешми в местността Абланово: на Разсадника и Твоята чешма, която до момента държи рекорда по наличие на колиформи в нея.

Водата от чешмата на Тодоровото аязмо е замърсена, но за сметка на това водата от кайнака на аязмото е добра за пиене. Ктитори на новоизградения православен параклис поеха ангажимент за смяна на довеждащата тръба. С този ремонт водата на Тодоровото аязмо може да бъде изчистена от замърители.

Изследването на чистотата на водата от сливенските обществени чешми осъществяват по съвместна инициатива „В и К“ – Сливен и председателят на екологичната фондация „Старият бряст“ Стефан Стефанов. Обобщена информация от лятната проверка ще бъде качена в сайта на „В и К“, след като бъдат изследвани и последните десетина чешми. Процедурата ще се повтори през есента, през зимата и пролетта. Необходимо е изследване в четири поредни сезона, за да бъде категорично установено качеството на водата на чешмите край Сливен и по пътищата в Сливенския Балкан.

Снимки

Аязмото „Св. Петка“ е смятано за свещен извор, посещава се от много туристи и православни християни.