Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Празникът "Златна праскова" се провежда в село Гавраилово

27 юли 2017 12:40,
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 825
Празникът

16-то издание на празника "Златна праскова" се провежда в сливенското село Гавраилово. Събитието се организира от Община Сливен, Министерството на земеделието, храните и горите, кметство село Гавраилово, НЧ "Слънце 1928", Институт по овощарство - град Пловдив, Организация на производителите на праскови "Българска праскова" ООД, Национална служба за съвети в земеделието и се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Празникът "Златна праскова" започна с приветствие на кмета на село Гавраилово Димитър Андреев. Кметът отбеляза, че въпреки различните периоди на икономическо развитие в страната, производството на праскови в сливенския регион се е развивало и съществувало, благодарение на многогодишните традиции, натрупания опит и усилията на българските земеделци да произвеждат качествена продукция. По думите му, празникът е форма на сътрудничество между традиционните производители и се очертава като двигател на инициативи за развитие на местната общност.

"Празникът се превърна във важна платформа за споделяне на добри практики в областта на науката за отглеждане на праскови, както и за финансиране на дейностите на земеделските производители. Целта на днешното събитие е да обедини основните ценности - фолклорното наследство, веселието и всеотдайния труд на хората", каза Димитър Андреев.

Кметът на община Сливен Стефан Радев откри събитието и изрази удовлетворението си от провеждането на традиционния празник, който обединява много хора в столицата на Долината на прасковите - село Гавраилово.

"Благодаря на кмета Димитър Андреев за енергията, с която поддържа традицията на този истински празник, в който се съчетава и веселието, и българският фолклор, но и участието на производителите на праскови в семинар за обмяна на добри практики, в среща на професионалисти", каза Радев. Той изрази надежда за богата реколта и пожела успех на проявата.

Трима души бяха отличени в конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Конкурсът се проведе за шеста поредна година от Национална служба за съвети в земеделието. В него участваха 10 земеделски производители, отглеждащи прасковени насаждания. На първо място беше отличена Мария Тодорова от село Струпец, на второ място - Димо Димов от село Панаретовци и на трето място беше класирана Джулия Лесева от град Сливен.

Проявата продължи със семинар за производители. Проведе се дискусия "Овощарството в България - проблеми и перспективи за развитие", с участие на водещи специалисти от Института по овощарство" - гр. Пловдив. Петя Куманова от Национална служба за съвети в земеделието изнесе лекция на тема "Възможности за подпомагане на младите фермери и малките стопанства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г.

Празнична програма ще съпътства празника през целия ден. Сред проявите са изложба на участниците в конкурс за любители фотографи на тема "Най-вкусната българска праскова", изложба на рисунки на тема "Праскова", изложба на тема "Прасковата - минало, настояще, бъдеще", демонстрация на правене на сладко от праскови, конкурси и др.

В програмата са включени още дискусия и представяне на препарати за растителна защита, посещение на насаждения от праскови, посещение на линия за заготовка на праскови за износ "Българска праскова" и конкурс за приза "Златна праскова".

Кулминацията на празненствата е в 20 часа, когато ще започне вечер на певци и музиканти от Долината на прасковите.

На официалното откриване на празника "Златна праскова" присъстваха кметът Стефан Радев, заместник областният управител Камен Костов, кметове на населени места, жители и гости на село Гавраилово. Поздравителни адреси бяха изпратени от народните представители Десислава Танева и Галя Захариева.

27.07.2017г.

Снимки

Празникът Празникът Празникът Празникът Празникът Празникът Празникът