Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Археолози проучват раннохристиянска базилика и вила от римския период край Кермен

01 август 2017 16:41, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 637
---

Археолози от Националния археологически институт към БАН и екип от историческия музей в Сливен провеждат разкопки край град Кермен. „Проучванията стартираха на 26 юли и ще продължат 20 работни дни“, каза ръководителят на експедицията доц.д-р Христо Попов - зам.-директор на Археологическия институт. Преди десет години той е извършил проучвания в землището на село Скобелево и от тогава има интерес към района. В продължение на няколко години е правил геофизическо обследване на терена, което регистрира наличието на обекти с висока археологическа стойност.

Обектът, който изследват историците в момента, включва два големи архитектурни комплекса – трикорабна базилика и вила от римския период.

„Геофизичните проучвания показаха редица обекти, но сега изследваме най-интересния. Локализирахме го през 2015 година, а през 2016 успяхме да регистрираме очертанията му. След седмица разкопки можем да потвърдим със сигурност, че базиликата е раннохристиянска, каквито бяха първоначалните ни предположения. Тя е с дължина над 30 метра. Най-вероятно е била построена в средата на 4 век след Христа и е една от най-ранните църкви в района“, каза доц. Попов.

Според него откритата базилика е по-стара и по-голяма от църквите на Кабиле и Туида. До християнския храм се намира вилата, която е с двор над 7-8 декара, с представителна жилищна част, множество помещения, а по периферията са разположени многобройни стопански постройки.

„Очевидно тук е живял много заможен човек. От теренните измервания имаме резултати, че в района има много села от римския период и е интензивно обитаван през античността. Античната селищна мрежа изглежда едва ли не по-голяма от съвременната. Само в района на Кермен има 4 села от римски период, две - в района на Скобелево и Бозаджии, а в посока Младово и Коньово са още повече. Ако към днешна дата има три села и един град, то тогава е имало поне 7-8 села, които са се намирали между последните възвишения на Средна гора и Кермен“, допълни доц. Попов.

Целият район е слабо изследван и може да даде сериозна информация при проучванията, смята археологът. Той запозна зам.-кметовете Румен Иванов, Пепа Чиликова и кмета на Кермен Живко Жечев с работата на своя екип. По време на тяхното посещение археолозите откриха гроб на малко дете.

Проучванията се финансират от Министерството на културата. Община Сливен предостави жилище на екипа и работници по временната заетост.

Снимки

доц.-д-р Христо Попов------