Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сериозни подобрения в „Общински пазари“ за една година. Тестват съоръжение срещу вятър на централния пазар

04 август 2017 13:05,
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 667
...

Защитно съоръжение срещу вятър ще бъде тествано от тази седмица на Централния кооперативен пазар в Сливен. На малка площ бяха монтирани прозрачни ветроустойчиви винили. Ако съоръженията са ефективни, ще се поставят на целия пазар.

„Трябва да мине известно време и ще разговаряме с търговците, зад чиито маси сме ги монтирали. Години наред е търсено решение на проблема със силния вятър и слънцето, които през лятото и зимата пречат на нормалната работа на търговците. По време на предишното управление на част от пазара са поставени бели панели, които са тежки, плътни, не функционални и проектът е финансово неосъществим. Те затъмняват пространството и увеличават запрашеността. Винилите, които тестваме, са като прозрачни завеси и няма да спират светлината, подвижни са и ще се повдигат и спускат при вятър. С помощта на кмета на Общината търсим начини да подобрим условията на работа за наемателите ни и за техните клиенти“, каза директорът на „Общински пазари“ Жанета Стойчева.

За една година е извършено сериозно подобрение в работата на общинското предприятие. Стойчева съобщи, че през последните години сградният фонд и помещенията, които се отдават под наем в пазара, не са поддържани. С встъпването й в длъжност преди година е започнало обновяване на терена, където са разположени масите за продажба на зеленчуци и плодове. Направен е ремонт на масите и сенниците над тях. Въведена е и система за почистване и измиване на пазара два пъти месечно. Извършва се и обезпаразитяване на тревните площи в района. Съвместно с общинска охрана е изготвен график за влизащите и излизащите търговци и автомобилите им.

Управителят на Общинското предприятие заяви, че всички обекти на територията на пазара са отдадени под наем, а събираемостта на таксите е 100 процента. Под управлението на „Общински пазари“ вече са и микропазарите в кварталите „Сини камъни“ и „Дружба“ и всички помещения са отдадени под наем.

„От предишното ръководство беше останала оферта от външен изпълнител за 12 хил. лв. за смяна на осветителните тела в централния пазар, но ние ангажирахме свои служители и със собствени средства сменихме лампите сами, което ни спести около 10 000 лв. Със собствен ресурс и служители обновихме сградите, покривите и водосточните тръби, за да не се наводняват магазините, както се случваше редовно. Подобриха се условията на работа на персонала на ”Общински пазари”. Боядисаха се стаите в администрацията, закупиха се столове и се направиха някои други подобрения“, каза Стойчева.

В сградата е поставена контролна електронна везна и всеки клиент на пазара има свободен достъп до нея. Прекратена е порочната практика за продажба на стоки от амбулантните търговци, както и препродаване от наемателите на маси за продажба на зеленчуци.

Предстои подмяна на дограмата и настилките на сградния фонд, както и уеднаквяване на външния облик на помещенията. Търсят се варианти за изграждане на микропазари и в кварталите „Българка“, и „Даме Груев“. В момента общинското предприятие работи на печалба, за разлика от предходните години. Реализираният оборот за една година е 1 400 000 лв.

04.08.2017г.

 

 

Снимки

......