Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна монтаж на концертния орган в зала „Сливен”

08 август 2017 16:46,
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 845
...

Музикалният орган вече е тук, започва неговото монтиране и настройка в обновената зала „Сливен”, съобщи на пресконференция днес заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Тя се срещна в кабинета си с екип специалисти от Румъния, които ще извършват монтажа и настройката на органа в залата. На срещата бяха уточнени технически и битови подробности, свързани с прецизната работа на органостроителите, водени от Барбара Дулти и Даниел Попович. Монтажът трябва да завърши до 6 септември, уточни зам.-кметът.

„Вие в Сливен ще имате един уникален инструмент, който има всички възможности да изсвири и най-сложните и мащабни органни творби. Това ще бъде съкровище, което остойностява залата, но трябва да каните добри музиканти, да възпитате и публиката, сподели Барбара Дулти.

Госпожа Дулти накратко припомни историята, започнала от 2006 г., когато община Сливен получава като дарение орган от град Цюрих, Швейцария. С камион инструментът е пренесен в Сливен, където се съхранява в гараж на общината. През 2012 година Барбара Дулти и Фердинанд Щемер идват на инспекция и установяват, че от съхранението и влиянието на атмосферните условия, инструментът има нужда от ремонт. През 2015 година е откаран в специализирана работилница в град Брашов (Румъния), където фирмата на Щемер има филиал.

Органът има около 1500 метални тръбички, всеки тон е една отделна тръба и 23 регистъра. Монтажът ще е сложна работа, но майсторите обещаха, че ще работят от 7.30 до 22 часа, за да го инсталират навреме.

 

08.08.2017г.

Снимки

...............