Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Правят симулациите за е-вота до ноември

14 август 2017 09:07, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 години, брой четения: 608
Машина за гласуване

Трите симулации за е-вота ще бъдат направени наесен, като крайният срок за тяхното провеждане от ЦИК и ДАЕУ е 15 ноември. Това става ясно от обществената поръчка, пусната в края на седмицата от Агенцията за електронно управление. Тя е за близо 40 000 лв., като освен симулациите, изпълнителят трябва да проучи и направи подробен анализ на всички системи за дистанционни електронни гласувания до момента.

Предвидено е симулациите да се проведат в София. Това ще стане в рамките на два последователни дни, а в тях ще участват поне 70 души. Предварително ще се избере една от проучените системи за е-вот по света. Именно чрез нея ще се гласува за измислени партии и коалиции. Хората, които ще гласуват, трябва да са представители на организации, имащи отношение към провеждането на избори. Така в тези групи ще влязат експерти от ЦИК, ДАЕУ, правителството, Народното събрание, партиите, сдружението на общините, Обществения съвет към ЦИК, както и медиите.

Фирмите имат краен срок до 21 август да подадат оферти. В анализа си за е-вота по света те трябва да включат силните и слабите страни на всяка една от системите и да посочват коя от тях е приложима в България. Проучването си ще правят по телефона или по нета, а ако се налага, могат да влязат и в контакт с фирмите изпълнители. Сред задачите са и конкретни предложения как трябва да изглежда БГ системата за електронно гласуване, като изрично са изброени 29 критерия, на които тя трябва да отговаря. Сред тях са изискването да работи с всички операционни системи, гласуването да е възможно максимум за 5 минути, избирателят да има възможност да провери дали вотът му е отчетен, както и системата да е с високи защита от хакерска атака. Рекламирането на е-вота ще става предимно в нета, а реално експериментално гласуване ще има през 2019-а, когато са следващите евроизбори.

Източник: Монитор