Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен приведе в изправност язовири, които не са стопанисвани от края на 90-те години - край Старо село и Злати войвода

23 август 2017 17:19,
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 648
...

Община Сливен приключи действията по привеждането в изправност на четири язовира, които не са стопанисвани от края на 90-те години – един в землището на Старо село и три край Злати войвода, казаха от предприятието „Земеделие, гори и водни ресурси“. Взетите мерки от страна на община Сливен, по разпореждане на кмета Стефан Радев, значително ще намалят опасността при експлоатирането на тези обекти и ще доведат до изваждането им от списъка с потенциално опасните язовири.

През 2016 г. за тях са издадени предписания от Междуведомствената комисия към областния управител и Държавната агенция за метрология и технически надзор на язовирите. Предписанията включват изчистване на стените от дървесна и храстовидна растителност, превеждане в изправност на основните изпускатели и монтиране на спирателни кранове, каквито са липсвали до тогава.

Общината стартира дейностите по изпълнение на предписанията още през миналата година и ги финализира през август 2017 г.

Изчистен е основният изпускател на язовира край Старо село и е монтиран спирателен кран. Язовирът е в пълна изправност, съобщават от Общинското предприятие „Земеделие, гори и водни ресурси“. Същите дейности са извършени и на яз. „Злати войвода 2“. Направена е и поправка на преливника.

На язовир „Злати войвода 3“ е извършено надграждане на стената, укрепване на мокрия откос. Изграден е нов преливник и е монтиран спирателен кран. Извършено е надграждане на стената и на язовир „Злати войвода 4“, укрепен е мокрият откос и е изчистен сухия откос от растителност. Монтиран е спирателен кран. На последните два язовира остава да се извърши отпушване на изпускателите.

В регистъра на Държавната агенция по метрология и технически надзор са регистрирани 11 язовира общинска собственост. Три от тях са в процедура на ликвидация – Глуфишево, Злати войвода-1 и Биково. За язовира в Горно Александрово е изготвена технико-икономическа оценка за предприемане на възстановителни мерки. Седем язовира в землищата на селата Злати войвода, Николаево, Гавраилово, Старо село и Чокоба се наблюдават постоянно и се поддържат в безопасен вид на експлоатация.

 

23.08.2017 г.