Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ПРИКЛЮЧИ ЛЯТНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВОДАТА ОТ 37 ГОРСКИ И КРАЙГРАДСКИ ЧЕШМИ

31 август 2017 10:14, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1094
Разсадника Абланово

Приключиха летните изследвания на водата от горските и крайградски обществени чешми край Сливен – една инициатива на „В и К“ – Сливен и фондация „Стария бряст“. Взети бяха проби от водата на 37 чешми, от тях 20 показаха лоши микробиологични резултати, с наличие на колиформи, ентерококи и ешерихия коли над допустимите норми.

Последните три обследвани обекта са Бялата чешма по пътя Сливен – Бургас, Ветеранската чешма и Белите кайнаци до Голяма чаталка в местността Карандила. Физикохимичните и микробиологични показатели на Бялата чешма и Ветеранската чешма са отлични. Водата от известните Бели кайнаци в Сливенския Балкан, обаче, се оказва негодна за пиене, с наличие на колиформи над 100 единици на милилитър и 2 единици ентерококи.

Изследванията на горските и крайградски обществени чешми ще бъдат повторени през 4 поредни сезона, за да се докаже дали водата им е годна или негодна за пиене. След като резултатите бъдат утвърдени от Министерството на околната среда и водите, при чешмите, където водата е с добри физикохимични и микробиологични показатели, ще бъдат поставени специални табели. Успоредно с това, за чешмите, при които замърсяването може да бъде отстранено, ще бъде подета обществена кампания това да стане с доброволното участие на граждани, институции и фирми.

Файлове