Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Акценти от посещението на министър Вълчев в Сливен

04 септември 2017 17:34,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 784
Снимка 1

На 04.09.2017 г. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев беше на посещение в гр. Сливен.

В рамките на визитата си той посети Детска градина „Зорница”, Основно училище „Братя Миладинови” и Основно училище „Юрий Гагарин” и проведе срещи с екипите им. По време на обиколката министър Вълчев беше придружаван от областния управител Чавдар Божурски, народния представител Галя Захариева, кмета на община Сливен Стефан Радев, началника на РУО-Сливен д-р Бисерка Михалева, заместник областният управител Димитринка Петкова, ресорни заместник-кметове и експерти.

„Целта на моето посещение е да видя и чуя на място как е стартирал Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Образованието е основен приоритет в този мандат, а доказателство за това колко важно е прилагането на механизма е включването в него на толкова много министерства и институции“, каза министър Вълчев при срещите си с екипите на трите учебни заведения. „Тук съм и за да артикулирам пред обществото колко важна е Вашата работа – на учителите, на педагогическите и непедагогически кадри, и да покажа уважение и подкрепа към нелекия Ви труд,“ допълни той.

Министър Вълчев поясни, че целта на механизма е да се обхванат в образователната система всички деца, особено онези от уязвими групи. „За тази задача разчитаме много на директорите и учителите. Дълго време топката се прехвърляше между институциите, а педагозите не чувстваха онази подкрепа, от която се нуждаеха. Сега чрез междуинституционалния механизъм трябва да постигнем целта за обхват и задържане на децата в училище.“

По думите на министър Вълчев, три са факторите за справяне с необхванатите и отпадащи деца: първият е обхват, интеграция, намаляване процента на необхванати и отпадащи, вторият фактор са учителите, а третият – координираната работа на институциите. „Благодаря на областния управител и на кмета на общината, без чиято подкрепа нямаше толкова бързо да стартираме механизма. Благодаря и на всички други институции, включени в него“, каза министърът на образованието.

Съгласно механизма се създават екипи за обхват и приобщаване на деца и ученици в образователната система. 1 103 групи с общо 11 632 представители на различни институции са сформирани в страната, като в област Сливен екипите са 63. Включват учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори, представители на гражданското общество, училищни психолози. Всеки екип има определен район и брой деца за обхват и връщане в системата.

Над 206 хил. са всички деца и ученици в страната между 5 и 18 години, които са отпаднали или никога не са посещавали детска градина или училище. В област Сливен те са 9726. Проблемът тук е особено тежък поради характерния си етнически състав. Екипите за обхват ще издирват децата по постоянен и по настоящ адрес. Ако и там не бъдат открити, ще се издирват в цялата страна. Всеки случай ще се разглежда отделно и ще се взимат индивидуални мерки спрямо нуждите на децата. „Общата подоходна подкрепа сама по себе си не е достатъчна едно дете да се включи в образователната система. Подкрепата трябва да е така насочена, че да увеличава житейските шансове на детето. Затова се дава възможност директорите на училища да предлагат и предоставянето на подкрепа в натура“, допълни министър Вълчев. И сега съществуват санкции за родители, които не пращат децата си на детска градина или училище – глоби, а има възможност и за спиране на детските надбавки при натрупани над 5 отсъствия от училище. Подготвят се промени в правилниците за Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи, които обвързват в по-голяма степен отпускането на помощи и посещението на училище и дават възможност на учителите да препоръчват за какво да бъдат изразходвани средствата. Техните препоръки ще бъдат задължителни за отделите за социално подпомагане. Механизмът за обхват ще бъде доразвит, за да действа постоянно и да работи устойчиво за записването, но и за оставането на учениците по-дълго в системата.

В процеса по обхват ще изникват различни казуси. Освен целта децата да се приберат в учебно заведение, трябва да се предлага и качествено образование. „Това зависи от мотивацията на учителите. Затова след като се види положителен ефект от прилагането на механизма, ще се стимулират учителите, които работят с деца от уязвими групи,“ каза още министърът на образованието.

На срещите в ДГ „Зорница“, ОУ „Братя Миладинови” и ОУ „Юрий Гагарин” екипите на училищата имаха възможност да споделят проблемите, на които се натъкват при обучението на деца и ученици от уязвими групи. Сред тях се откроява незнанието на български език при постъпване в училище, което налага допълнителни часове по български език още в детската градина и начален етап. Споделено беше за липсата на учебни помагала, насочени конкретно за работа с деца-билингви, липсата на осъзнаване на образованието като ценност сред уязвимите общности, липса на мотивация у родителите да изпращат децата си на училище, напускането на ученици след началото на учебната година и завръщането им преди края й, ранните бракове, „скритото отпадане“ и др. Учители споделиха и за неосъзнаването на причините за голямата разлика в постиженията от НВО на завършващите 4-ти и 7-ми клас от училища с деца-билингви и други учебни заведения в града, и особено в столицата и големите градове, което преподавателите чувстват като недооценяване на труда им.

Следобед посещението на министър Красимир Вълчев продължи със среща-разговор с директори на детски градини и училища от област Сливен, с представители на синдикални организации и институции, участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7