Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Социалното предприемачество като възможност за обезкуражените млади хора дискутираха на среща в Областна администрация

12 септември 2017 11:45,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 1048
Снимка 1

На 12.09.2017 г. заместник областният управител Димитринка Петкова откри кръгла маса на тема: „Социалното предприемачество – стратегическият инструмент в подкрепа на обезкуражените млади хора в област Сливен“. Дискусията се организира от Областна администрация Сливен, в партньорство с Български център за нестопанско право /БЦНП/ по Програма „Социалното предприемачество - възможност за обезкуражените млади хора в област Шумен, Сливен и Монтана“ (2016 г. – 2017 г.), подкрепена от УНИЦЕФ България.

„Поздравявам Ви за прекрасната инициатива от името на областния управител на Сливен Чавдар Божурски,“ каза Петкова при откриването и допълни: „Похвално е, че именно в социалното предприемачество Вие виждате перспективи за младите хора и превръщате социалното партньорство в стратегически инструмент за младежите, изгубили вяра в живота. С Ваша подкрепа отпадналите от образование, неучещи и неработещи млади хора получават нова възможност за социализация, адаптация и реализация, откриват шанс, чрез който да преосмислят живота си и да мечтаят.“

Майя Грозданова – консултант към УНИЦЕФ България, приветства участниците и модерира форума.

Основен фокус на дискусията беше представянето на резултатите от реализирането на програмата. Павлета Алексиева – програмен директор на БЦНП, и Айлин Юмерова – от същата организация, презентираха изпълнението на програмата от стартирането й преди една година. Програмата се изпълнява в три области – Сливен, Шумен и Монтана, и е насочена към обезкуражените млади хора, които нито учат, нито работят. 14 организации от трите области, сред които читалища, сдружения и фондации, са преминали три обучения: за законовите изисквания за стартиране на стопанска дейност, за спецификите в работата с младежи, за правилата при бизнес планирането.

В резултат 8 от тези организации са разписали своите бизнес планове, а експертно жури е отличило три от тях. Те са получили по 5 хил. лв. финансова подкрепа да стартират бизнес идеите си. От обучените 5 организации от област Сливен, три са подали бизнес планове, а една е получила финансиране. Това е „Сдружение за духовни и социални дейности“, които са развили своята идея за Бюро за социални услуги. Предвижда се да се обучат обезкуражени младежи, млади майки и самотни жени за социални асистенти и домашни помощници, които да подпомагат болни, самотно живеещи хора и хора с увреждания. Предвижда се предоставянето и на други услуги като правни консултации, леки медицински манипулации и др.

На днешната кръгла маса стана ясно още, че по програмата за социално предприемачество е направен преглед на действащите стратегически документи на област Сливен и общините в сферите на интеграция на ромите, развитие на социалните услуги и младежта. Ще бъдат направени 39 предложения за въвеждане на допълнителни мерки в тези документи, свързани с насърчаване на социалното предприемачество.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4