Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ДА ИЗЧИСТИМ ОТ ЗАМЪРСЯВАНЕ ВОДАТА НА ЧЕШМИТЕ КРАЙ СЛИВЕН ПРИЗОВАВАТ „В И К“ И ФОНДАЦИЯ „СТАРИЯТ БРЯСТ“

15 септември 2017 13:16, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1216
Осман чауш

Лятно обследване на най-посещаваните от граждани и туристи чешми в Сливенския Балкан приключи. Предстои есенният рейд от инициативата на „В и К“ – Сливен и Фондация „Стария бряст“ за изследване на планинската вода от чешмите край Сливен. За да се потвърди чистотата или замърсеността на водата, тя ще се изследва в 4 сезона.

Според началника на направление „Пречистване“ на водното дружество инж. Мария Добрева, от 9 май до 15 август в лабораторията на „В и К“ – Сливен са обработени 38 проби от чешми. По данни на изследванията по физикохимия и микробиология, към момента 42 на сто са с годна за пиене вода. 22 от пробите са над допустимите норми по отношение на микробиологията, посочени в Наредба 9 за качествата питейната вода. В категорията „негодни за пиене“ има и повече, и по-малко замърсени чешми. С голямо количество колиформи, ентерококи или ешерихия коли са Кендаловата чешма, Кафеджийския кайнак, чешмите под Халката, в местността Разсадника на Абланово, при параклиса „Св. Георги“, Твоята чешма по пътя Абланово – Карандила, Белите кайнаци на Сините камъни. Таблицата с резултатите е публикувана в сайта на „В и К“ – Сливен. Причините са, че в района на чешмите не се спазва нужната хигиена или че в процеса на събиране на водите към чешмата има замърсяване. То може да бъде причинено и от повърхностни води.

Председателят на фондация „Стария бряст“ Стефан Стефанов заяви, че никой друг воден оператор у нас не е подкрепил такава обществена инициатива. В партньорство със Сливенското „В и К“ са изследвани близо две трети от 60-те чешми в Сливенския Балкан. След като е установено състоянието на Карандилските и крайградски чешми, вече има яснота къде е нужно да се сменят тръби или да се почисти водохващането.

„В и К“ – Сливен и Фондация „Старият бряст“ поемат инициативата да ремонтират три чешми. Първата е много посещаваната чешма на Халката, която ще бъде поправена демонстративно от специалисти на „В и К“. Нейната вода държи първенство по замърсеност, защото кътът за отдих и пътеката минават върху водохващането. Трябва да се измести и кътът за отдих в местността Кръстова гора, където има подобен проблем. Втората чешма, които ще се ремонтира, е Трите чучура по пътя за с. Бяла. Третият обект е манастирът „Св. Илия“ край с. Чинтулово, където, в сътрудничество със Сливенската митрополия и управляващия манастира отец Мариян, ще бъдат обследвани водохващането и довеждащите тръби, за изясняване на ситуацията.

С изследване на водни проби е установено, че водата на Тодоровото аязмо при извора е чиста, за разлика от тази на чешмата. Предстои да бъде подменена 10-метровата тръба до замърсената чешма, за което ангажимент са поели ктиторите на новоизградения православен параклис. Инициаторите на кампанията от „ВиК“ – Сливен и природозащитната фондация призовават гражданите и институциите за съпричастност, за изчистването на природните води от замърсяване.

Снимки

Разсадника на АблановоТръбата